DünyaManşet

Irak’ta protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 44’e yükseldi

0

Başbakan Abdülmehdi’nin ‘haklı bulduğu’ protestolarda bin 518 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Irak‘ta protestolar dördüncü gününe girerken ölü sayısı 44’e yükseldi.Güvenlik güçlerinin sert müdahalelerine rağmen Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestoculara hak vererek hükümetin yozlaşma ile mücadele etmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

Ülkede başta başkent Bağdat olmak üzere birçok vilayette büyük kalabalıklar hükümetteki yozlaşmayı, kötü kamu hizmetlerini ve işsizliği protesto etmek için dört gündür sokağa çıkıyor. Yetkililer, ölümlerin çoğunun son 24 saat içinde gerçekleştiği belirtirken, Reuters’ın aktardığına göre görgü tanıkları güvenlik güçlerinin, sokağa çıkma yasağına uymayan göstericileri dağıtmak için ateş açtığını belirtti. Ölümlerin 18’i Nasiriyye, 16’sı Bağdat’ta gerçekleşti. Gösteriler nedeniyle Bağdat’ın yanı sıra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bugün erken saatlerde devlet televizyonundan protesto gösterileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Abdülmehdi, protestocuların iş imkanları ve kapsamlı reformlar istemekte haklı olduğunu ifade etti. Irak Başbakanı, yakında “tüm Iraklı ailelerin onurlu bir biçimde yaşayabilmeleri için” yoksulluk maaşı sağlayacak bir proje sunacaklarını bildirdi. Abdülmehdi konuşmasının devamında, “Herkes hukukun üstünlüğüne saygı göstermeli ki güvenli ve istikrarlı bir biçimde yaşayabilelim” dedi.

Irak’taki olayların büyümesi üzerine İran, komşu ülkeyle sınırlarını kapatmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.