DünyaManşet

Çernobil’in kontrol odası ‘turizme’ açılıyor

0

Çernobil’deki, radyosyonu normalden 40 bin kat fazla olan dördüncü reaktörün kontrol odası turizme açılıyor. Odada beş dakikadan fazla kalmak tehlikeli ve yasak.

Ukrayna, felaketin 30. yılında Çernobil Nükleer Santrali’ndeki patlamanın yaşandığı dördüncü reaktörün kontrol odasını ziyaretçilere açmaya hazırlanıyor. Ziyaretçilerin odaya girmeden önce maske takıp, radyasyon önleyici giysiler giymeleri zorunlu tutuluyor. Bölgedeki radyasyon oranı normalden 40 bin kat daha fazla.

Bugüne dek reaktörün operatörlerinin faciayı önlemeye çalıştığı ve belki de tetiklediği kontrol odasının tüyler ürperten fotoğrafları yayınlanmıştı. Ancak kimse, ölümcül bir radyasyon düzeyine sahip bu odaya turistleri almamıştı.

Diziden sonra patladı

HBO’nun Çernobil mini dizisinin büyük yankı uyandırmasının ardından, bölge dünyanın dört bir yanından turistlerin akınına uğradı. Çernobil’deki Ukrayna Yasak Kuşak İdaresi, turistlerin artan taleplerini karşılamaya yönelik içinde kontrol noktasına yönelik tur da bulunan 21 yeni tur planladı.

85 bin kişi ziyaret etti

Odayı ziyaret eden turistler, radyasyonun ölümcül seviyede olmasından ötürü burada yalnızca beş dakika durabilecekler. Çernobil’deki çalışanların ifadelerine göre oda öylesine tüyler ürpertici ki, insanın orada geçirdiği beş dakikayı bile ömrü boyunca unutması mümkün değil. Yerel basına yansıyan haberlere göre bu yıl, dünyanın dört bir yanından 85 bin turist Ukrayna’yı ziyaret ederek Çernobil’i gördü.

Dünyadaki felaket bölgelerine yapılan turizm faaliyeti “Dark Tourism” (Karanlık turizm) olarak adlandırılıyor.Turizm acenteleri bu ziyaretlerin sayısının her geçen yıl daha da arttığını, talebin sürekli yükseldiğini belirtiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.