ManşetTürkiye

Depremde hasar gören Diş Hekimliği Fakültesi taşınıyor

0

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği binasının yanı sıra Temel Bilimler ve Kütüphane binaları da tahliye edilecek

İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından hasar gören ve öğrencilerin eylem yaparak girmeyi reddettiği İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği binası boşaltılıyor. Depreme dayanıksız olan Temel Bilimler ve Kütüphane binaları da tahliye edilecek.

İstanbul Valiliği‘nden Çapa ve Cerrahpaşa hakkında ise “Çapa İç Hastalıkları Poliklinikleri Binası, Cerrahi Tıp Bilimleri Binası, Dekanlık Binası ve Temel Tıp Bilimleri Bölümü Binası’nda deprem kaynaklı yapısal bir hasara rastlanılmadığı, Cerrahpaşa Çocuk Acil ve Veteriner Fakültesi binalarının ise az hasarlı durumda olduğu” bilgisi paylaşıldı. Buralarda yapılacak performans analizleri neticesine göre hareket edilecek.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Tükel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, boşaltma kararının rektörlük tarafından alındığını açıkladı. Tükel, binalardaki eğitimlerin başka binalarda ve yerleşkelerde süreceğini söyledi.

Çevre Bakanlığı binası da hasarlı

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘nün Gayrettepe‘de bulunan binası da depremde hasar gören binalar arasında.  İstanbul’daki deprem çalışmalarının da yapıldığı binanın bir bölümünün tahliyesine karar verildi.

Barbaros Bulvarı üzerinde bulunan müdürlük binası 1970’lerin sonunda inşa edilip hizmete sokulmuştu. 10 katlı binadaki hasarlı bölümün tahliyesine başlandı. Binanın akıbetinin yapılan incelemenin ardından netlik kazanacağı öğrenildi.

Kamu binalarında yapılan incelemelerde de biri hastane, dördü okul dördü de idari bina olmak üzere dokuz ağır hasarlı bina tespit edildi.

2 bin bina için ihbar yapıldı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) da bir açıklama yaparak,’ depremin ardından kurumun hızla hasar ihbarlarını almaya ve hasar tespit çalışmaları için eksper görevlendirmelerini yapmaya başladığı belirtildi. ALO DASK 125 üzerinden iletilen hasar ihbarlarının değerlendirildiği belirtilen açıklamada, başta İstanbul olmak üzere Tekirdağ, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir‘den iki bini aşkın Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi için hasar ihbarı yapıldığı aktarıldı. Eksperlerin hasar tespiti için sigortalı konutlara gönderilmeye başlandığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hasar tespit ve değerlendirme süreçlerinin sonuçlanmasının ardından kısa sürede tazminat ödemeleri gerçekleştirilecek. Bugün Türkiye’de her iki konuttan biri Zorunlu Deprem Sigortası ile güvence altında. Sigortalılık oranı en yüksek iller arasında özellikle deprem geçirmiş iller yer alıyor. Yalova, Sakarya ve Bolu’da sigortalılık oranları yüzde 80’i aşarken, İstanbul’da ise yüzde 63’e ulaşmış durumda. Güncel hasar bilgilendirmeleri www.dask.gov.tr web sitesinden takip edilebilirken; hasar ihbarları da yine aynı adresten ya da Alo DASK 125 çağrı merkezinden yapılabiliyor.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.