İklim KriziManşet

Antartika’da son 50 yılın en büyük buz kütlesi ana karadan koptu

0

Kopuş görüntüleri Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı Kopernik Programı Sentinel-1 uydusu tarafından görüntülendi

Antarktika’da çapı 1600 kilometrekareyi bulan ve ağırlığı 315 milyar ton olan dev bir buz kütlesi, ana karadan koptu. Uzmanlar bunun son 50 yılda yaşanan en büyük kopuş olduğunu belirtti. ‘D28’ adı verilen, buz kütlesinin kopuş görüntüleri Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı Kopernik Programı Sentinel-1 uydusu tarafından görüntülendi.

Bilim insanları dev buz kütlesinin okyanus üzerindeki hareketlerini olası tehlikeleri engellemek adına yakından takibe aldı.

Bu olayı beklediklerini belirten uzmanlardan Prof. Helen Fricker, yaptığı açıklamada, “Bu azı dişiyle karşılaştırıldığında bebek dişi gibi. Bu olayın er ya da geç gerçekleşeceğini bilmemize rağmen kopuş anının nerede gerçekleşeceğini bilemiyorduk. Antarktika’da bizleri endişelendirecek çok fazla olay yaşanıyor ancak D28 hadisesi bunlardan biri değil” dedi.

İklim uzmanları ise, küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliği yüzünden bu tür olayların her geçen gün artacağını ve etkisinin de büyük olacağını belirtiyor. Buzulların erimesi ve ana parçadan koparak okyanusa açılması, deniz seviyelerinde şimdiye dek görülmemiş ölçüde yükselmeye neden oluyor. Uzmanlar, bu durumun dünyadaki ada devletlerini ve deniz kıyılarındaki kalabalık nüfusa sahip kentleri sular altında bırakacağı uyarısı yapıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.