İklim KriziManşet

Kanada’da 500.000 kişilik dev iklim eylemi

0

ABD’den Kanada’ya geçen iklim aktivisti Greta Thunberg’in de katılımıyla düzenlenen dev mitinge Başbakan Trudeau ve Yeşiller Partisi lideri May de katıldı.

ABD’nin New York kentinde düzenlenen BM İklim Değişikliği Eylem Zirvesi’nin ardından Kanada’ya geçen iklim aktivisti Greta Thunberg, burada Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) eylemine katıldı. Montreal’de düzenlenen ve yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı iklim eylemi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Thunberg, “Yürüyüş ve grev için bu kadar tutkulu bunca insanı burada görmek çok cesaret verici. Bugün, çok güzel bir gün” dedi.

BM’deki konuşması nedeniyle kendisine yöneltilen olumsuz eleştirileri övgü olarak kabul ettiğini söyleyen Thunberg, ABD Başkanı Donald Trump ve iklim inkarcılarının kendisini hedef alan açıklamaları hakkında, iklim grevlerinin bazılarının dünya görüşü ve çıkarlarını etkilediğini ve bu sebeple tepki verdiklerini kaydetti.

Trudeau: Onu dinliyorum

Basın toplantısının ardından Kanada Başbakanı tarafından kabul edilen genç aktivist, Justin Trudeau‘ya iklim değişikliği ile mücadele etmek için yeterince çalışmadığını söyleyerek tepki gösterdi. Thunberg, Kanada’da yaklaşan seçimler öncesinde ülkeye 10 yıl içinde 2 milyar ağaç dikme vaadi veren Trudeau’dan iklim değişikliği ile mücadelede daha fazla çaba göstermesini istedi. Thunberg konuşmasının devamında, “Bütün siyasetçilere vereceğim mesaj aynı. Bilime kulak verin ve kararlarınızı ona göre verin” dedi.

Trudeau ise Thunberg için, “Greta, yöneticilerine daha fazlasını ve daha iyisini yapmak için çağrıda bulunan genç nesillerin sesi.” tanımlamasını yaptı ve “Ve onu dinliyorum.” dedi. Montreal’de düzenlenen dev iklim değişikliği yürüyüşüne Trudeau ve ailesi de katıldı.

Greta Thunberg, ziyareti sırasında, Montreal Belediye Başkanı Valérie Plante‘den kentin anahtarını da aldı.

500 bin kişilik  miting

Montreal’de düzenlenen dev miting için ilk okullar, kolejler ve üniversiteler gün boyunca izinli sayıldı. Kent yönetimi ve bazı işletmeler de personellerini izin almaya teşvik etti. Etkinlik için şehir içi toplu taşıma araçları gün boyu ücretsiz olarak kullanıldı. Olaysız geçen yürüyüşte, bir adam Başbakan Trudeau’ya yaklaşmak isteyince tutuklandı.

Her yaştan göstericinin katıldığı eylemin en büyük grubunu henüz oy verme yaşına gelmemiş genç aktivistler oluşturdu.

Şu sıralarda Kanada’da federal seçim kampanyası gerçekleştiriliyor. Bunun da etkisiyle miting alanına yapılan yürüyüşe Liberal Başbakan Justin Trudeau, Yeşil Parti Lideri Elizabeth May ve Bloc Québécois lideri Yves-Francois Blanchet de katıldı. NDP lideri Jagmeet Singh ise British Columbia, Victoria’daki bir yürüyüşe eşlik etti.

Eyleme katılmayan tek lider, Muhafazakar Parti’den Andrew Scheer oldu. Kanada’nın petrol ve gaz üreten bölgelerinde büyük bir desteğe sahip olan Scheer, ülke çapında gerçekleştirilen hiç bir etkinliğe katılmasa da partisinin iklim sorunları hakkında farkındalık yaratan insanları ‘her zaman destekleyeceğini” söyledi. Scheer’in aksine, bazı Muhafazakar adayların eylemlere katıldığı görüldü.

Kanadalı iklim grevcileri (Climate Strike Canada)’nın talepleri arasında – tüm yeni fosil yakıt çıkarma veya ulaştırma projelerinin durdurulması ve fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırılması bulunuyor. Talepler, hem Liberaller hem de Muhafazakarlar tarafından desteklenen Trans Dağ Boru Hattı genişletme projesini de içeriyor.

Climate Strike Canada ayrıca, sera gazı emisyonlarının 2030’a kadar 2005 seviyesinin % 75 oranında düşürülmesi çağrısında bulunuyor. Bu oran şu anda herhangi bir kampanya tarafından vaat edilenden daha yüksek. Kanada hükümetinin mevcut hedefi ise emisyonların 2030 yılına kadar 2005 seviyelerinin% 30 altına düşürmek.

Alamos Gold’a çok dilli protesto

Vancouver kentinde gerçekleşen eylemde ise Kanada merkezli Alamos Gold şirketinin Kazdağları’ndaki altın arama çalışmaları protesto edildi.Yürüyüşte Türkçe, Kürtçe, Lazca, Ermenice, Rumca, Hemşince gibi Anadolu’da konuşulan dillerde “Bırak altın yerin altında kalsın’ sloganının yazılı olduğu dövizler taşındı. Grup adına yapılan açıklamada Alamos Gold’un siyanür ile altın arama çalışmalarına son verilmesi; Türkiye’ye yapılan çağrıda ise maden arama ruhsatının iptal edilmesi istendi.

 

Grup adına yapılan açıklamada “Biz Vancouver sakinleri, kâr hırsı adına önemli bir ekosistemi yok eden Kanadalı şirkete karşı Kazdağları için nöbet tutan halklarla dayanışma gösteriyoruz” denildi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.