DünyaManşet

Hindistan’da ‘muson seli’: En az 120 kişi hayatını kaybetti

0

Hindistan’da üç günden bu yana devam eden şiddetli yağışlar sele yola açarken şu ana kadar en az 120 kişi hayatını kaybetti. Risk nedeniyle 900 mahkumun bulunduğu cezaevi de boşaltıldı.

Hindistan’da haziranda başlayan muson mevsimi eylül ayında sona ermesine karşın, bu yıl geciken ve ardından da aşırı yağış bırakan muson yağmurları, büyük ülkede su taşkınlarına ve sele neden oldu. Hindistan yerel basınında yer alan haberlere göre, Uttar Pradeş eyaletinde 79, Bihar eyaletinde 25, Utarakand, Medya Pradeş ve Racastan‘da 13, Gucerat‘ta ise 3 kişi yağışların yol açtığı olaylarda hayatını kaybetti.

Ballia eyaletinde ise sel riski sebebiyle 900 mahkumun kaldığı hapishane boşaltıldı. Selde en fazla zararı Bilhar eyaletinin başkenti Patna gördü. Evler, dükkanlar ve hastane sular altında kaldı. Yetkililer Bihar’daki şiddetli yağışların kara yolu trafiğini etkilediğini ve 13 tren seferinin ise iptal edildiğini açıkladı.

Uttar Pradeş Başbakanı Yogi Adityanath, yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, kurbanların yakınlarına 400 bin rupi (yaklaşık 33 bin TL) tazminat ödeneceğini duyurdu. Yetkililerse altı yıl sonra muson yağmurlarının mevsim ortalamasını aştığını bildirdi. Güney Asya’da haziran-eylül aylarında görülen muson yağışları her yıl büyük çaplı doğal afet ve kazalara yol açıyor. Bu yılki yağışlarda Hindistan, Nepal ve Bangladeş‘te şu ana kadar en az 400 kişi yaşamını yitirdi.

Uzmanlarsa, bu yıl geciken muson yağmurlarının etkisinin artışını iklim krizine bağlıyor. Bölgede muson yağmurlarının olağan olduğunu, ancak küresel ısınma yüzünden değişen yağış rejimi nedeniyle zamanlamalarda değişiklik olduğunu ve yağmurların etkisinin arttığını belirten iklim uzmanları, hava sıcaklıklarındaki aşırı değişimlere de dikkat çekiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.