Doğa MücadelesiEkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağlarından bakanlığa çağrı: Alamos Gold’un ruhsatını yenileme!

0

Kazdağları’nda altın arama projesi yüzünden büyük tahribat yapan Alamos Gold’un ruhsat süresi 31 Ekim’de doluyor. Aktivistler ve yöre halkı ruhsatın yenilenmemesi için hazırladıkları dilekçeyi tüm Türkiye’nin imzalayarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göndermesini istedi.

Çanakkale’nin merkeze bağlı Kirazlı Köyü Balaban Mevkii’nde maden faaliyetleri kapsamında ağaç katliamına devam eden Alamos Gold’un ruhsat süresi 13 Ekim’de doluyor. Maden alanının hemen önünde haftalardır Su ve Vicdan Nöbeti tutan çevre aktivistleri ve yöre halkı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ruhsatın yenilenmemesini talep etti. Proje için 10 yıl önce verilen ruhsatın süresinin dolmasına az kala, ruhsatın yenilenmemesi taleplerini içeren dilekçenin bir örneğini paylaşan aktivistler, herkesin dilekçeyi imzalayarak  cimer.gov.tr üzerinden bakanlığa ulaştırmasını istedi.

Türkiye’deki taşeronu Doğa Biga Madencilik eliyle Kirazlı/Balaban bölgesinde yapılan ağaç katliamı halen sürüyor, ancak 13 Ekim 2019’da Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsat yenileme işlemi gerçekleşmezse, Kanadalı şirket Çanakkale topraklarını terk edecek.

Bu arada Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin ruhsat süresinin uzatılıp uzatılmadığına yönelik sorusunun ise ‘ticari sır’ denilerek yanıtlanmadığı ortaya çıktı. Sivil toplum örgütleri, aktivistler ve yöre halkının gözü şimdi Bakanlığın kararında.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne hitaben yazılan dilekçe örneği şöyle:

 ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Çanakkale’de Kirazlı Köyü yakınlarında gerçekleştirilmek istenen Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artış ve Zenginleştirme Projesi’nin sahibi olan Doğu Biga Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Alamos Gold İştiraki)’ne ait 82225 No’lu IV. Sınıf İşletme Ruhsatının süresi 13.10.2019 tarihinde dolacaktır.

Proje kapsamında bugüne kadar proje alanı tel çitlerle çevrilmiş, ağaç kesimleri yapılmış, üst bitkisel toprak sıyrılmış, iç yollar inşaa edilmeye başlanılmıştır.

Bilim insanlarınca yapılan tespitlere göre, Kirazlı ÇED Raporu’na aykırı olarak ruhsat alanı dışında ve ayrıca ruhsat alanı içinde de taahhüt edilenden fazla ağaç kesimi yapılmıştır. Basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerden de görüleceği üzere bir orman ekosistemi yok edilmiştir.

Proje devam ettiğinde, kırma eleme, siyanür liç tesisleri, atık havuzları yapılmaya, cehennem çukurları açılmaya başlanıldığında alanda gerçekleştirilecek doğa tahribatının boyutları çok büyük olacaktır.

Proje alanı Çanakkale’ye içme suyu sağlayan Atikhisar Barajının uzak mesafe koruma alanında kalmaktadır. 185.000 insanın içme suyu tehlikededir.

Çanakkale ve Yöresinin birinci derece deprem bölgesinde olması ve projenin fay hatlarına çok yakın olması ve kaza riski de dikkate alındığında, Projenin kabul edilemez olduğu aşikardır.

Doğu Biga Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ne ait 82225 No’lu İşletme Ruhsatının yenilenmemesini talep ediyorum.”

Kanadalı şirket, devletin ‘ticari sırrı’ymış

Bu arada Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin ruhsat süresinin uzatılıp uzatılmadığına yönelik sorusunun ‘ticari sır’ denilerek yanıtlanmadığı ortaya çıktı. Dernek Başkanı Süheyla Doğan, “Bakanlığın bu yaklaşımı bizde kaygı uyandırdı. Ruhsatı yenilememeye çağırıyoruz” dedi.

Evrensel’in aktardığına göre, Dernek 16 Eylül’de Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde, dilekçesini bakanlığa iletti. Dilekçede, Doğu Biga Madencilik AŞ’ye ait Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi’nin ÇED Raporu incelendiğinde işletme ruhsat süresinin 13 Ekim 2019 tarihinde dolacağının anlaşıldığı, bu nedenle söz konusu ruhsatın yenilenip ya da süresinin uzatılıp uzatılmadığının bildirilmesini istedi. Dilekçede ayrıca, ruhsat süresi uzatılmış ise ruhsat örneğinin kendilerine gönderilmesi talep edildi.

Süheyla Doğan.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ise Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla dilekçeye verdiği yanıtta, Kanadalı şirketin Çanakkale topraklarındaki faaliyetlerini “ticari sır” olarak nitelendirdi ve söz konusu bilgilerin üçüncü şahıslarla paylaşılamayacağı ifade edildi. Yanıtta, talep edilen bilgilerin, “açıklanması ya da zamanından önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgelerin” Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışında olduğu bildirildi.

Doğan: Kaygılıyız

Dernek Başkanı Süheyla Doğan konuyla ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Biz zaten ruhsatlar ne zaman başladı, ne zaman bitecek bunları Bakanlığın internet sitesinden görebiliyoruz. Ancak bunu ‘ticari sır’ ya da ‘devlet sırrı’ gibi argümanları kullanarak şimdiden söylememeleri tuhaf bir durum yarattı. Ruhsat yenilendiğinde internet sitesinden zaten açıklanacak ve kamuya açık bilgi haline gelecek. Şimdi bunu söylememiş olmaları, gizlemeleri bizde kaygı uyandırıyor. Ayrıca, ÇED dosyasında şirketin bütün işlemleri yer alıyor, ruhsatı da yer alıyor. Bakanlığı ruhsatı yenilememeye çağırıyoruz.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.