İklim KriziManşet

Türkiye’nin iklim planı fos çıktı: Millet Bahçesi, yeni metro hatları, doğalgaz, Marmaray…

0

BM İklim Eylem Zirvesi’nde Türkiye’nin iklim planını Cumhurbaşkanı Erdoğan anlattı. Emine Erdoğan’ın sıfır atık projesini öven Erdoğan, sera gazı emisyonlarını azaltmak için yeni metro hatları açacaklarını, Millet Bahçeleri artıracaklarını söyledi; Türkiye’nin orman varlığını artıran, iklime duyarlı verimli şehirler inşa eden bir ülke olduğunu öne sürdü.

74. BM Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İklim Eylem Zirvesi‘nde konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında attığı adımlardan bahsederken, plastik kullanımını dörtte üç oranında azalttıklarını, herkes için sıfır karbonlu binalar yapacaklarını belirtti. Erdoğan, iklim değişikliğinin sınır tanımayan küresel bir sorun olduğunu belirterek şunları söyledi: “ Yeryüzünün insanın istifadesine sunulmuş her şey, bizlere verilmiş bir emanettir. Emaneti bir sonraki sahibine teslim edinceye kadar onu en iyi şekilde korumak zorundayız. İklim değişikliği, sonuçları itibariyle sınır tanımayan küresel bir sorundur. Küresel sorunların çözümünde gerek bölgesel, gerek uluslararası düzeyde iş birliğinin tesis edilmesi şarttır. Türkiye, iklim değişikliğiyle başarılı mücadele için evvela yerel düzeyde eyleme geçilmesi gerektiğinin farkındadır.”

‘Türkiye elektriğin yüzde 30’undan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyor’”

Türkiye’nin 81 ilinde katı yakıtlar yerine doğalgaz kullanımını yaygınlaştırdıklarını anlattı. Türkiye’nin yenilenebilir enerjide, bölgesinde lider konumda olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, “Halihazırda, elektriğin yüzde 30’undan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Yenilenebilir enerjinin, elektrik üretimindeki payını 2023 yılında yaklaşık yüzde 39 seviyesine yükselteceğiz” dedi.

‘Sera gazı salımını düşürmek için yeni metro hatları’

Türkiye’de orman varlığının arttığını; iklim duyarlı, enerji verimli şehirler inşa edilip afet riskinin azaltıldığını öne süren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü : “Millet bahçeleri projemizle, yeşil alanlarımızı ve dolayısıyla yutak kapasitemizi hızla artırmayı hedefliyoruz. Orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz. Son 17 yılda 4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. 11 Kasım’da 11 milyon fidan daha dikiyoruz. Ayrıca, şehirlerimizdeki trafik sorununu hafifletmek ve sera gazı salınımını düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz.”

‘Ulaşımda demiryollarının payı artacak’

Türkiye’de raylı sistemi artıracaklarını belirten Erdoğan “Hızlı tren hatlarımızı, önümüzdeki 5 yıllık dönemde yaklaşık 5 bin 600 kilometreye taşıyacak, şehir içi raylı sistem uzunluğumuzu ise yüzde 50 civarında artıracağız. Marmaray ve Avrasya gibi tarihi nitelikteki projelerimizi hayata geçirdik” diye konuştu.

‘Emine Erdoğan’ın projesi benimsendi’

Erdoğan, Türkiye’de plastik poşet kullanımın azaltıldığını belirtti, eşi Emine Erdoğan’ın ön ayak olduğu ‘Sıfır Atık’ projesini övdü: “Eşimin öncülüğünde başlatılan ‘Sıfır Atık’ projesi, tüm şehirlerimizde ve kurumlarımızda, hızla benimsendi. Sıfır Atık projemizi, tüm Türkiye’ye yaygınlaştırıyoruz. 2023 itibariyle, yaklaşık 400 bin binada, sıfır atık sistemine geçmiş olacağız. Atıklardan geri kazanım oranını, yüzde 13’ten, 35’e taşıyacağız. Bisiklet yolları da son dönemdeki en önemli yatırım alanlarımızdan birini oluşturuyor. 2023’te bisiklet yollarını da bin kilometreden 4 bin kilometreye çıkaracağız. Kalkınma hedeflerimizden vazgeçmeden, iklim değişikliğine uyum ve afetlere karşı dayanıklılığa yönelik politikaları hayata geçiriyoruz.”

Erdoğan sözlerini, “Bu girişimlerimizin hayırlı olmasını diliyor, tüm ülkeleri imkanları ölçüsünde ve hakkaniyet temelinde elini taşın altına koymaya davet ediyorum. Eş başkanlığını yürüttüğümüz çalışma grubunun geliştirdiği girişimlerin herkes tarafından destekleneceğine inanıyorum” diyerek sonlandırdı.

Türkiye hayal kırıklığı yarattı, Rusya Paris’i onaylama yolunda  

Ankara ve BM kulislerinde, Türkiye ve Rusya’nın Paris İklim Anlaşması’nı onaylayacaklarını Zirve sırasında açıklayacaklarına ilişkin bir beklenti ve çeşitli ülkelerden de bu yönde bir baskı vardı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında bu yönde bir işaret alınamadı. Aksine, paralı poşet, sıfır atık, kentsel dönüşüm, Millet Bahçesi gibi projeleri ve kalkınma hedeflerinden vazgeçmeden iklim değişikliğine uyum ve afetlere dayanıklılık politikalarından bahsetmesi büyük hayal kırıklığı yarattı.

Buna karşın Rusya, Paris’e bir adım daha yaklaştı. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’in, Paris Anlaşması’nın kabülüne ilişkin hükümetin sunduğu önergeyi imzaladığı açıklandı. Böylece Anlaşma’nın Rusya’da yürürlüğe girmesi yönünde büyük bir aşama kaydedilmiş oldu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.