İklim ve EnerjiManşet

Trump yönetiminden Kaliforniya’nın çevreci araç uygulamasına darbe

0

Trump yönetimi, Kaliforniya eyaletinde araçların egzoz emisyonu standartlarını belirleme yetkisini eyaletten almaya hazırlanıyor.

ABD’de Başkan Donald Trump yönetimi, Kaliforniya eyaletinin araçların egzoz emisyonu standartlarını belirleme yetkisini elinden alacağını açıkladı. Bu kararın ABD’de motorlu araçların geleceği ve eyaletlerin yetkileri konusunda büyük bir yasal mücadeleye neden olacağı sanılıyor.

VOA’nin bildirdiğine göre, Çevre Koruma Dairesi (EPA) Başkanı Andrew Wheeler, kararın ülke genelinde otomobil sektörü için çok ihtiyaç duyulan daha net düzenlemelerin oluşmasını sağlayacağını söyledi.

Kaliforniya’nın mevcut daha sıkı araç emisyonu kuralları bir düzine başka eyalette de geçerli. ABD otomobil satışlarının yüzde 40’tan fazlası bu eyaletlerde yapılıyor. Ulaştırma Bakanı Elaine Chao da yaptığı açıklamada hiçbir eyaletin ülkenin yasalarının üstünde olmadığını ve hiçbir eyaletin ülkenin kalanına kendi politikalarını dayatma hakkı olmadığını söyledi.

Obama dönemi egzoz kirliliği kuralları otomobil üreticilerinin 2025’e kadar galon başına 75 kilometre yakıt tasarrufu sağlayacak araçlar üretmesini öngörüyor. Böylece bu araçların ömrü boyunca karbondioksit kirliliğinin 6 milyar ton azaltılmasını sağlamak hedefleniyordu. Ancak Trump yönetimi tarafından önerilen düzenleme bu gerekliliği 2026’ya kadar 59 kilometreye çekiyor.

Trump, planlanan bu adımı tüketiciler için bir kazanç olarak değerlendirdi ve araçların federal düzenlemeler kapsamında daha ucuz ve daha güvenli olması gerektiğini söyledi. Kaliforniyalı yetkililerse federal hükümetin eyaletin araç emisyonları konusunda kendi standartlarını koyma yetkilerini kısıtlama amacıyla atacağı adımlarla mahkemede mücadele edeceğini bildirdi.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Kaliforniya Başsavcısı Xavier Becerra ve eyaletin Temiz Hava Kurulu Başkanı Mary Nichols, Trump’ın bu hamlesinin kamu sağlığını tehdit edeceğini ve ABD otomobil sektörünü elektrikli araç üretimi konusunda küresel rekabetin dışında bırakacağını söyledi.

Otomobil üreticileriyse arada kalmış durumda. Eyalette elektrikli araç kurallarının maliyetinin yüksek olmasından kaygılanan otomobil üreticileri bir yandan da emisyon kuralları konusunda Avrupa ve Çin’in baskısı altında.

You may also like

Comments

Comments are closed.