İklim KriziManşet

Milyonlar iklim için bir arada: Kömürü değil, kapitalizmi yakalım

0

Önümüzdeki hafta başında başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi öncesinde, dünyanın dört bir yanında başlatılan 20 Eylül Küresel İklim Grevi, çocuklar, aileleri ve iklim aktivistlerinin katıldığı büyük eylemlere sahne oldu. Dünya çapında sayıları milyonları bulan grevciler seslerini BM Zirvesi’nde bir araya getirecek liderlere duyurmak istiyor. Taleplerse ortak: Fosil enerjiden vazgeçilmesi, sıfır karbondioksit emisyonu, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi.

“Gelecek için Cumalar” (Fridays for Future) hareketinin kararı doğrultusunda Uganda’dan ABD’ye gün boyu dünya sokaklarını dolduran iklim aktivistleri, “Başka gezegen yok”, “İklimi değil sistemi değiştir” gibi dövizlerin taşıdı, fosil yakıt üretenlere, tekellere, kapitalist sisteme ve hükümetlere yönelik eleştiri ve tepkilerini dile getirdi. Gösteri  ve yürüyüşlere çok sayıda kitle örgütü ve parti temsilcilerinin yanı sıra sendikalar da katıldı. Saat farkı nedeniyle ilk eylemler Asya ve Avustralya’da başlarken gün boyu dünya sokaklarını milyonlarca genç doldurdu.

Fransa

Fransa’nın başkenti Paris’te iklim aktivistleri grevi Place de la Nation’da başlattı.

Almanya

Almanya’da aralarında Berlin, Münih, Hamburg, Köln’ün bulunduğu kentlerde toplam 500 gösteri ve eylem düzenlendi. Onbinlerce kişinin katıldığı etkinliklerinin, bugüne dek düzenlenmiş en büyük eylem olduğu belirtildi. Eylemlerde polislerin motorlarının kapalı olduğu ve sirenlerinin enerji harcadığı için çalışmadığı görüldü.

Fridays for Future’nin ana talepleri arasında, 2035’e kadar net sıfır CO2 emisyonu, 2030’a kadar kömür enerjisinden vazgeçilmesi, 2035’e kadar enerji tedarikinin, yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan sağlanması, fosil enerji kaynaklarına verilen sübvansiyonların 2019 sonuna kadar kaldırılması ve termik santrallerin dörtte birinin faaliyetine son verilmesi gibi talepler yer alıyor.

Birleşik Krallık

Başkent Londra‘da, küresel ısınmaya ve iklim değişliklerinden kaynaklanan çevre felaketlerine dikkati çekmek isteyen öğrenciler ve iklim aktivistleri binlerce kişiyle birlikte yürüdü, krizi yaratanları protesto etti.

‘Tehlike altındakiler’ sokakları doldurdu

Tayvan’da yüzlerce ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencisi, dersleri boykot ederek başkent Taipei’de toplandı. Popüler şarkıları iklim krizine uyarlayarak söyleyen gençler, yakında başkanlık seçimleri yapılacak ülkede adayları da, Tayvan’ı da tehdit eden iklim krizi konusunda uyardı.

Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi’de Konut ve Kent İşleri Bakanlığı önünde toplanan onlarca öğrenci ve çevreci aktivist, “İklim için harekete geçin!”, “Temiz hava solumak istiyoruz!” şeklinde slogan attı.

Küresel iklim değişikliğine dikkati çekmek isteyen “İklim İçin Şimdi Harekete Geç” hareketi Pakistan‘ın 26 şehrinde eş zamanlı yürüyüş düzenledi. Ülkenin başkenti İslamabad dışında Karaçi, Lahor, Peşaver, Killa Abdullah, Gilgit, Faysalabad ve Çitral gibi büyük kentlerde toplanan vatandaşlar düzenlenen yürüyüşte özellikle Pakistan için büyük tehlike arz eden susuzluk ve buzulların erimesine dikkati çekti.

Hong Kong‘da ellerinde dövizler taşıyan 50 kişi, liman bölgesinde “Kirliliği durdur!” sloganı eşliğinde yürüdü.

Tayland‘da ise Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı önünde toplanan yüzlerce kişi, hükümetin 2025’e kadar kömür enerjisini yasaklaması ve 2040’a kadar da fosil yakıtlar yerine tamamen yenilenebilir enerji kaynaklara dönülmesi talebinde bulundu.

Güney Asya ülkesi Bangladeş’in başkenti Dakka’da da iklim krizi için eylem yapıldı. Bangladeş iklim değişikliği konusunda en korumasız ülkeler arasında yer alıyor.

Birçok Afrika ülkesinde de iklim yürüyüşleri yapılıyor. Güney Afrika’nın başkenti ve en büyük kenti olan Johannesburg’da yürüyüşler başladı.

Yürüyüşlerin yapıldığı bir başka Afrika ülkesi de Doğu Afrika’da bulunan Uganda oldu.

Büyük okyanusun güneyindeki Solomon Adaları da iklim değişikliğinin etkilerini yakından yaşıyor. Burada da çeşitli eylemlerle halk sokağa çıktı.

 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.