ManşetTürkiye

Uçamaz denen yangın söndürme uçakları Teknofest’te

0

Geçtiğimiz ay İzmir’de yaşanan büyük orman yangınları sonrasında tartışmalara neden olan THK filosundaki yangın söndürme uçakları Teknofest’te gösteri uçuşu yaptı.

Türk Hava Kurumu’na (THK) ait CL-215 tipi yangın söndürme uçakları Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (Teknofets) bir gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Havalimanından kalkış yaparak denizden 5.5 ton su alıp, pist kenarında belirlenen alana suyu boşaltan yangın söndürme uçağı, gösteri uçuşunu başarıyla tamamladı.

THK’ye ait söz konu uçaklar geçtiğimiz ay (Ağustos) İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve üç gün sürdükten sonra ancak kontrol altına alınabilen orman yangınında gündeme gelmişti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, THK uçaklarının uçamaz durumda olduğu ve bu nedenle orman yangını için kullanılamadığı iddia etmişti: “Personelimiz bu hava araçlarının içerisine emniyetli bulmadıkları için binmek istemiyor. Bu uçakları bu kadar savunanlar varsa uçaklar Ankara’da apronda duruyor. 3 tane uçak motoru arızalı şekilde duruyor 3 tanesi de yağ akıtıyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar.”

THK yetkilileri ise uçaklarının bozuk olmadığını ve hazır halde bekletildiğini söylemiş; Temmuz ayında Muğla’nın Dalaman ilçesinde çıkan yangında Bakanlığın yardım tekliflerini kabul etmediklerini aktarmıştı. Pakdemirli’nin bu açıklamaya yanıt olarak “THK’nın verdiği sertifikaların hiçbirine güvenmiyorum” demesinden  çok kısa bir süre sonra ise pilot lisansını yine bu kurumda yenilettiği ortaya çıktı. .

Milletvekilleri tepki gösterdi

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, söz konusu görüntüleri Twitter’dan paylaşarak “Uçamaz denilen, kuşların motoruna yuva yaptığı THK uçağı Teknofest’te yangın söndürme şovu yaptı” diye yazdı.

Bir diğer CHP’li Vekil Murat Bakan ise “İzmir’de ormanlarımız cayır cayır yanarken Tarım Bakanı’nın ‘hurda’, ‘motoru yok’, ‘uçamaz’ dediği THK uçağı, damadın Teknofest’inde uçuyor ve 5,5 ton suyu işaretlenen alana saatte 200 km hızla bırakıyor” diyerek tepki gösterdi.

Rusya yapımı uçaklar da gösteri yaptı

THK’nın yangın söndürme uçakları tartışılırken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli geçtiğimiz günlerde Rusya’da Be-200 tipi yangın söndürme uçaklarını test etti. Alınması düşünülen uçaklar da dün Teknofest kapsamında bir gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.