EkolojiEkolojik YaşamManşet

Amazon Resifi’nde ilk insan dalışı

0
Divers return from an exploration in the 100 meter zone. The water is loaded with sediments but the visibility is still good. They reach the surface in three hours.

Fransız Guyanası’ndaki Amazon resifine yapılan ilk insan dalışında, tehdit altındaki ekosistemi tespit etmek üzere biyolojik örnekler toplandı.

Altı profesyonel dalışçı Amazon Resifi’ne yapılan ilk insan dalışını başarıyla tamamladı. Fransız Guyanası’nda gerçekleştirilen dalışta tehdit altındaki ekosistemi daha iyi anlamak amacıyla biyolojik örnekler toplandı.Üç yıl önce keşfedilen resif çok sayıda canlıya ev sahipliği yapan, biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir bölge. Dalgıçlar,  bu bölgedeki göz alıcı güzelliği de görüntüledi.

BP gibi petrol şirketleri ve Brezilya hükümeti bu bölgeyi petrol arama faaliyetlerine açmak istiyor. Brezilya Ulusal Petrol Ajansı’na (ANP) göre Amazon Resifi’nin yakınındaki deniz tabanında 14 milyon varil petrol bulunuyor. Bu da 5.2 gigaton karbondioksite denk.

Greenpeace Brezilya’nın analizi, bölgedeki tüm petrol rezervleri yakıldığı takdirde bunun Amazon yağmur ormanlarındaki sekiz yıllık ormansızlaşmaya denk düşeceğini ortaya koyuyor.

Okyanusların üçte biri koruma altına alınmalı

Dalgıç ve fotoğrafçı Alexis Rosenfeld şöyle konuştu:  “Bu dalışlar bilhassa zorlu. Suda Amazon nehrinden gelen yoğun miktarda tortu bulunuyor, akıntılar çok sert. Bu yüzden dibe inerken neredeyse görünmüyorduk. Ama Amazon Resifi’ni görmek buna değerdi. Yaşamla dolu, biyoçeşitlilik zengini bu resif insanlar tarafından ilk kez görüntüledi ve gizemi yeni yeni çözülüyor.”

Okyanuslar iklim değişikliği, aşırı avlanma, derin deniz madenciliği, petrol çalışmaları ve plastik kirliliği nedeniyle tarihte hiç olmadığı kadar büyük bir tehlike altında. Bilim insanları sucul yaşamı korumak ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için 2030 yılına kadar okyanuslarımızın en az üçte birinin okyanus koruma alanları kapsamına alınması gerektiğini söylüyor.

Greenpeace Akdeniz Okyanuslar Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş ise şunları söyledi: “Amazon Resifleri imkansızın gerçeğe dönüştüğü, 200 metre derinliğe kadar resiflerin büyüyebildiği bir alan. Ancak içinde güzelliği barındıran bu bölge Brezilya hükümeti tarafından petrol sondajına açılmak isteniyor. Eğer bu gerçekleşirse dünyanın en kritik ekosistemlerini oluşturan en büyük mangrovlar, balina ve kaplumbağa türleri yıkıcı etkilere maruz kalacak. Okyanuslar iklim kriziyle mücadele en büyük savunma mekanizmalarından biri ve daha fazla petrol sondajı demek, iklim krizinin daha da derinleşmesi demek. Bu yüzden okyanusların en az %30’unda koruma alanı oluşturacak güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması oluşturulmasına ihtiyaç var.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.