İklim KriziManşet

Thunberg’den ABD Kongresi’ne: Boş konuşuyorsunuz

0

İklim değişikliğine karşı mücadelesini dünya gündemine taşımayı başaran Greta Thunberg, ABD Kongresi’nde ağırlandı. Thunberg, kendisini övüp tavsiye isteyen ABD’li vekilleri azarladı: “Lütfen övgüleriniz size kalsın. Siz kendiniz hiçbir icraatta bulunmadan sadece bize ne kadar esin verici olduğumuzu söylemek için bizi buraya davet etmeyin.”

İklim değişikliğiyle mücadele için okul grevine giderek milyonlara esin kaynağı olan İsveçli aktivist Greta Thunberg, BM’nin İklim Zirvesi için bulunduğu ABD’de Kongre tarafından ağırlandı. Thunberg, ABD’li Kongre üyelerini “Övgüleriniz size kalsın, ne kadar esin verici olduğumuzu söylemek için bizi çağırmayın, yeterince çaba göstermiyorsunuz” diye azarladı.

Gelecek hafta New York’ta başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na damga vuracak konulardan birini İklim Eylem Zirvesi oluştururken bu kapsamda Gençlik İklim Zirvesi de düzenlenecek. İsveç’te her cuma okul grevine gidip iklim değişikliğiyle mücadele eylemi yapan ve 150’den fazla ülkede milyonlarca kişiye bu yolda esin kaynağı olan Thunberg bu etkinliklerin başını çekiyor. Bu çerçevede 20 Eylül cuma günü küresel iklim grevi planlanırken, ABD’deki 800 etkinliğe dünya çapında eylemler eşlik edecek.

Sputnik’in haberine göre, Atlantik Okyanusu’nu güneş enerjisinin kullanıldığı bir tekneyle iki haftada geçerek ağustos sonunda New York’a varan Thunberg, dün kendisi gibi gezegenin geleceği için harekete geçen değişik ülkelerden genç iklim aktivistleriyle birlikte Washington’daki ABD Kongresi’nde ağırlandı. Kongre’nin üst kanadı Senato’nun iklim görev gücü tarafından düzenlenen buluşmada ABD’li yasa yapıcılar, genç eylemcileri öncülük yaptıkları, ellerini taşın altına koydukları ve yaşlarının çok ötesinde bilgelik sergiledikleri için övdü. Kongre’nin iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edeceğine dair tavsiye istediklerinde ise Thunberg’den azar işittiler.

‘Övgüleriniz size kalsın’

Kendisinin senatör ya da bilim insanı değil, öğrenci olduğunu hatırlatan İsveçli genç aktivist şöyle konuştu: “Lütfen övgüleriniz size kalsın. Biz bunu istemiyoruz. Gerçekte siz kendiniz hiçbir icraatta bulunmadan sadece bize ne kadar esin verici olduğumuzu söylemek için bizi buraya davet etmeyin, çünkü bu hiçbir şeye yaramıyor.”

Thunberg sözlerine, “Ne yapmanız gerektiğiyle ilgili tavsiye istiyorsanız, bilim insanlarını davet edin, bilim insanlarından uzmanlıklarını talep edin. Biz kendimizin değil, bilim insanlarının duyulmasını istiyoruz” diye devam etti.

Demokrat vekil: Siz, siyasi bir ordusunuz 

Kongre üyeleri ise bu fırçayı, alkışlar ve kahkahalarla karşılayarak yumuşattı. Demokrat Parti’nin ilerlemeci kanadının ‘Yeşil Yeni Düzen’ isimli çevreci programının hazırlayıcılarından olan ve Senato’nun iklim görev gücüne başkanlık eden Ed Markey, Thunberg’e “Sizin liderliğinize ihtiyacımız var. Siz ABD’ye ulaşmış siyasi bir ordusunuz. Bu meseleye daha önce hiç olmadığı şekilde ışık tuttunuz. Ve bu yeni bir X etkeni yaratıyor” diye hitap ederek ekledi: “Sizi duyuyoruz, ne dediğinizi duyuyoruz ve çabalarımızı iki katına çıkaracağız.”

Ancak Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar, Senato’da ise Cumhuriyetçiler çoğunlukta ve Beyaz Saray’da BM’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çıkan ve selefi Barack Obama’nın tüm çevreci düzenlemelerini tersine çeviren Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump oturuyor. Cumhuriyetçiler iklim değişikliğine ya inkar ya da şüphecilikle yaklaşıyor.

Buna rağmen gençlerin iklim grevinin siyasi gündemi şekillendirdiğini söyleyen Markey, 2016’dan farklı olarak 2020 başkanlık seçimi için iki partinin münazaralarında konunun dönüp dolaşıp iklime geldiğine, seçmenlerin adaylardan iklim değişikliğiyle mücadele planları talep ettiğine dikkat çekerek gençlere şunları söyledi: “Ne mi gerçekleşti? Siz gerçekleştiniz. ABD’deki siyasi dinamikleri mutlak surette değiştiren siyasi sürece bu ekstra enerji düzeyini siz kattınız. 2020 başkanlık seçimi pek çok açıdan iklim değişikliğiyle ilgili bir referandum olacak.”

Obama: Gezegenimizin en büyük savunucularından

Thunberg, 23 Eylül’de Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde yapacağı konuşma öncesi eski ABD Başkanı Barack Obama ile de Washington’da bir araya geldi. Obama, genç aktivistle görüşmesinin sonrasında, “Yalnızca 16 yaşında olan Greta Thunberg daha şimdiden gezegenimizin en büyük savunucularından biri. Kendi neslinin iklim krizinin yüküyle baş başa kalacağını bilerek korkmadan gerçek adımlar attı. Obama Foundation’daki vizyonumuzun vücut bulmuş halini gösteriyor.” dedi.

Thunberg, New York ve Washington’da katıldığı iklim gösterilerine ilişkin sorulan soruya, “Herkes bana karşı çok iyi davrandı ve gençler çok istekli ve şevkli gözüküyor. Bu çok iyi bir şey.” diye cevap verdi. Thunberg, “Etkili olmak isteyen gençlere ‘yaratıcı’ olmalarını tavsiye ediyorum. Kendinizi hafife almayın. Yapabileceğiniz çok şey var” diye de sözlerine ekledi. Obama ile Thunberg’in birbirlerinin yumruklarını tokuşturduğu fotoğrafsa sosyal medyada da sıkça paylaşıldı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.