Günün Manşetiİklim Krizi

Greta Thunberg, Uluslararası Af Örgütü’nün 2019 Vicdan Elçisi ödülünü aldı

0
Uluslararası Af Örgütü’nün 2019 Vicdan Elçisi ödülünü Washington’da alan iklim aktivisti Thunberg, herkesi 20-27 Eylül’deki küresel iklim grevlerine katılmaya çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü’nün 2019 Vicdan Elçisi Ödülü, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’e verildi. Washington‘da düzenlenen törende, ödülü, “Gelecek için Cumalar” hareketini birlikte hayata geçirdiği gençler adına aldığını belirten Thunberg, şöyle konuştu:

“Bu ödülün sahibi dünyanın dört bir yanında bir araya gelip İklim İçin Okul boykotu hareketine katılan ve geleceği için mücadele veren milyonlarca genç. Aslında geleceklerinden şüphe duymaması gereken korkusuz gençler için bu durum şu andaki tabloda maalesef tam tersi yönünde.

İklim İçin Boykot hareketini hep birlikte sürdüren bizler hayatlarımız için mücadele veriyoruz. Bu mücadele sadece kendi hayatlarımızla sınırlı değil. Aynı zamanda gelecekteki çocuklarımız, torunlarımız jenerasyonlar ve bu dünya üzerinde bizle birlikte yaşayan, bizle aynı biyosferi paylaşan ve biyosferini elinden aldığımız ve kötü şekilde kullandığımız herkes için geçerli. Verdiğimiz bu mücadele herkes için verilen bir mücadele.

Aktivizm gerçekten de işe yarıyor. Bu yüzden herkesin yapması gereken şey harekete geçmek. Çünkü kimse etki yaratamayacak kadar önemsiz veya küçük değil. Herkes 20-27 Eylül tarihlerinde küresel iklim boykotlarına katılmalı.”

‘Benzersiz bir liderlik ve cesaret’

Greta Thunberg’e ödülü, takdim eden Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo “Şu anda milyonlarca kişi doğal felaketlerin yıkıcı etkilerine maruz kalıyor ve iklim değişikliği bu etkileri daha da şiddetli hale getiriyor. Greta ve İklim İçin Okul Boykotu hareketine katılanlar ise yaşam şeklimizi değiştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.

Naidoo, sözlerini şöyle şöyle sürdürdü: “Bu genç liderler mücadeleyi başlattı. Felaketlere sürüklendiğimiz halde birçok kişinin kayıtsız kaldığı bir dünyada ortak vicdanımız olarak hareket ettiler ve ‘artık yeter’ dediler. Krizin boyutlarını görmezden gelmeye ve bahane üretmeye son vermemizi isteyip, harekete geçmemiz için çağrı yapıyorlar. Her birimizin onların izinden gitmesinin zamanı geldi. Hükümetleri ve şirketleri çok önceden yapmaları gerekenleri yapmaya zorlamak istiyorsak bu hareketi güçlendirmemiz şart.”

Uluslararası Af Örgütü haziran ayında, 2019 Vicdan Elçisi Ödülü’nün Thunberg ile “Gelecek için Cuma Günleri” (Fridays for Future) olarak bilinen öğrenci hareketine verildiğini duyurmuştu. Ödül, dünya genelinde her yıl benzerlik bir liderlik ve insan hakları için ayağa kalkma cesareti gösteren kişilere veriliyor. 

Thunberg’in  ödülü, UAÖ’nün de katkılarıyla düzenlenen İklim, Haklar ve İnsanlığın Hayatta Kalması Zirvesi öncesinde verildi. Çok sayıda genç lideri ağırlayacak olan zirvenin amacı, insan hakları alanında görev alanların iklim adaleti için hızlı bir şekilde çabalarının kapsamını arttırmalarını sağlamak.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.