Günün Manşetiİklim KriziManşet

Türkiye küresel iklim grevine gün sayıyor

0

Tarih: 20 Eylül 2019, Cuma
Yer: Türkiye
Düzenleyen: Fridays For Future Turkey

Her şey İsveç’li genç iklim aktivisti GretaThunberg’in  2018 yılının Ağustos ayından itibaren her cuma günü ülkesinin parlamentosu önünde iklim krizine dikkat çekmek üzere okul grevine çıkmasıyla başladı. Tek başına başladığı bu greve kısa sürede dünyanın dört bir yanından çocuklar ve gençler ortak oldu. Her cuma, kendileri için yaşanabilir bir gezegen bırakılmasını talep eden çocuklar ve gençler okullarına gitmeyip muhtelif yerlerde grev yapmaya başladılar.

Kısa zamanda Fridays for Future (Gelecek İçin Cumalar) adını alan ve her geçen gün büyüyen hareket kapsamında, 15 Mart ve 24 Mayıs’ta küresel bir çağrı yapıldı ve ilkinde 1.6 milyon, ikincisinde de 2 milyonun üzerinde çocuk ve gencin katıldığı eş zamanlı gösteriler düzenlendi.

Bu yıl ise, 23 Eylül’de başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi’nin hemen öncesinde, 20 Eylül’de tüm dünyada iklim krizine karşı harekete geçmek üzere devletleri ve dünya liderlerini harekete geçirmek üzere bütün dünyada, eş zamanlı olarak dev bir eylem yapılacak. Bu kez öğrencilerin çağrısına kulak veren yetişkinlerin de katılacağı grev, Türkiye’de de  çeşitli il ve ilçelerde gerçekleştirilecek. Aktivistler, Türkiye’de de dünyadaki örnekleri gibi, gecikmeksizin “İklim Acil Durumu” ilan edilmesini istiyor. Türkiye Gelecek için Cumalar Hareketi ve Sıfır Gelecek kampanyası çerçevesinde düzenlenecek eylemler ve aktivistlerin çağrıları şöyle:

MİLAS

Tarih:20 Eylül
Saat: 14:00
Yer: Milas, Muğla
Milas’taki ekoloji aktivistleri 20 Eylül iklim grevine hazırlanıyor. Karacahisar- İkizköy sınırında kesilmek için ayrılan orman alanında gerçekleşecek etkinlik 14:00 ile 17:00 saatleri arasında.
Etkinlik içerisinde “Kömür Belası” belgesel gösterimi, konser, piknik ve basın açıklaması yer alacak.

BURSA

İklim krizine karşı somut adımların atılması talebiyle Türkiye’de “Sıfır Gelecek” adı altında birlikte kampanya yürüten ekoloji hareketleri ve sivil toplum kuruluşları 20 Eylül Küresel İklim Grevi Günü Bursa programını açıkladı.

Nilüfer İklim Festivali adı altında bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Saat 14.00’de Nilüfer Kent Konseyi önünden Üç Fidan Parkı‘na yapılacak yürüyüşten sonra, 14.30’da ‘İklim Krizi Forumu’ gerçekleştirilecek. Ardından 15.00 ile 18.00 arasında değişik atölyeler düzenlenecek. Aynı zamanda 15.00 ile 20.00 arasında konserler verilecek. 19.30’da Bursa Çevre Platformu‘nun açıklamasının ardından 20.00’de belgesel gösterimi yapılacak.

AYVALIK

Fridays for Future Ayvalık grubu olarak iklim krizine dikkat çekmek için 20 Eylül’de 17.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda grevde olacağız. Peki ya siz?

ÇANAKKALE

İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in başlattığı iklim için okul grevleri tüm dünyayı sarıyor. İklim değişikliğini durdurmak için hiç bir gerçekçi adım atmayan hükümetlere karşı gelecekleri çalınan gençler isyan ediyor. Şimdiye kadar 15 Mart ve 24 Mayıs tarihlerinde iki büyük küresel iklim grevi gerçekleşti. Bu grevlere onlarca ülkeden 2 milyondan fazla genç aktivist katıldı.

Bu kez de 20 Eylül için küresel iklim grevi çağrısı yapılıyor. Ancak bu sefer sadece gençler ve öğrenciler değil yetişkinler ve sendikalar da 20-27 Eylül tarihlerinde greve çıkacaklar. Dünyanın birçok şehrinde milyonlarca insan sokaklara inecek. Bizler de İklim Acil Durumu ilan edilmesi için 20 Eylül’de saat 13:00’da Çanakkale Kordon’da Truva Atı önünde olacağız.

ANTALYA

Tarih: 20 Eylül 2019, Cuma
Saat: 12.00
Yer: Çıralı Köy Kahvesi (Muhtarlık Önü)
Düzenleyen: Alakır Nehri Kardeşliği

Yerkürede yankılanan bu sesi duymazlıktan gelme!

İZMİR

Tarih: 20 Eylül 2019, Cuma
Yer: İzmir
Düzenleyen: Sıfır Gelecek İzmir

İklim krizine karşı somut adımların atılması talebiyle Türkiye’de “Sıfır Gelecek” kampanyası adı altında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve hareketler 20 Eylül Küresel İklim Grevi Günü İzmir programını açıkladı.

Program:15.00-17.00 İklim için okul grevi Gündoğdu Meydanı
17.00 Alsancak İskele önünde buluşma
18.00 İklim Yürüyüşü başlama saati
19.00 Kültürpark Sahne (Ahura Ritm Topluluğu, İzmir Muzisyenler Dernegi, Sokak Orkestrası, Tiyatro ve Lindyhop gösterileri)

Etkinlik hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

20 Eylül ve öncesinde İzmir’de olacak etkinlik ve eylemlerden haberdar olmak için aşağıdaki hesapları takip edebilirsiniz:
facebook.com/sifirgelecekizmir/
twitter.com/sifirgelecekizm
instagram.com/sifirgelecek.izmir/

twitter.com/FFF_izmir instagram.com/fridaysforfutureizmir/

 

ALTINOLUK

Nesillerarası adalet isteyen, 6. Büyük Yokoluş’a karşı yeryüzüyle barışı talep eden gençlerin başını çektiği iklim grevleri, bugün dünyanın dört bir yanında iklim için ses veren yetişkinlerle buluşmuş durumda… Biz de 20 Eylül’de Altınoluk’ta, iklim krizine neden olanlara karşı itirazımızı dile getirmek ve taleplerimizi duyurmak için buluşuyoruz. Değişimin parçası olmak için, 20 Eylül’de altınoluk Antandros Parkı’nda görüşmek üzere…

İSTANBUL

20 – 27 Eylül arasında dünyanın dört bir yanında gerçekleşecek üçüncü küresel iklim grevine destek veren Sıfır Gelecek Kampanyası, 20 Eylül Cuma günü İstanbul / Kadıköy’de gerçekleştireceği etkinlikleri ilan etti.

İklim krizine karşı somut adımların atılması talebiyle Türkiye’de “Sıfır Gelecek” kampanyası adı altında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri 20 Eylül Küresel İklim Grevi Günü İstanbul programını açıkladı. Genç iklim aktivistlerinin “İklim Acil Durumu Hemen Şimdi!” diyerek sesleneceği 20 Eylül’deki ilk buluşma, 14.00’da Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşecek. İklim grevcisi gençlerin Kadıköy’de yapacağı basın açıklamasına yetişkinler ve kurumlar da destek verecekler.

20 Eylül İstanbul etkinliklerin ikinci ayağı ise 16.00’da Yoğurtçu Parkı’nda başlayacak. Parkta bir araya gelen aktivistler, bir iklim festivali düzenleyecekler. Standların, çeşitli atölyelerin, konuşmaların ve performans gösterilerinin olacağı festivale 18.00’dan itibaren müzik grupları şarkılarıyla eşlik edecek. Sahnede yer alacak gruplar ve performans sanatçıları şöyle: Barlas Tan Özemek, Güney Marlen, Güz Kumpanyası, Kabile, Lara Di Lara, Nil İpek, Pınar Keleş, Sumru Ağıryürüyen & Muammer Ketencioğlu, Şudabap Çocuk ve Teneke Trampet.

‘Türkiye bir an önce iklim acil durumu ilan etmeli’ 

İklim grevi hakkında genç iklim aktivistlerinin dayanışma ağı Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) adına konuşan Efe Tügen de çocuk, genç, yaşlı herkesi küresel iklim grevine İstanbul’dan ses vermek için 20 Eylül’de Kadıköy’e çağırdı. Tügen, “bizim çağrımızın amacı geleceğimiz için, gezegenimiz için herkesi harekete geçmeye teşvik etmek ve iklim krizinin aciliyetine karşı iklim acil durumunu karar alıcıların gündemine getirmek. İçinden geçtiğimiz krize karşı dünyanın dört bir yanında yerel yönetimler ve ülkeler iklim acil durumu ilan ederken, Türkiye’nin de bir an önce harekete geçmesini talep ediyoruz. Gelin, sesimizi bir arada yükseltelim” dedi.

ANKARA

 Tarih: 20 Eylül Cuma
Yer: Kuğulu Park, Ankara
Saat: 14.00
Düzenleyen: Fridays for Future Ankara

Biz Fridays for Future Ankara grubu olarak iklim krizine dikkat çekmeye çalışan öğrencileriz. 16 yaşında olan Greta Thunberg bundan bir yıl önce İsveç Parlementosunun önünde iklim için okul grevini başlattı. Bizler de onun başlattığı bu hareketi destekliyoruz.

Bizler 20 Eylül’de 14.00’da Kuğulu Park’ta grevde olacağız. Peki ya siz?

You may also like

Comments

Comments are closed.