Doğa MücadelesiEkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Ekolojistler Ankara’da miting yapacak

0

Kazdağları’nda altın madeni aramak için gerçekleştirilen talanı yerinde inceleyen Ekoloji Birliği, başkentte ‘ekoloji’ odaklı büyük bir miting yapma kararı aldı.

Ekoloji Birliği, olağan yürütme kurulu toplantısını Kazdağı’nda altın madenciliğine karşı verilen mücadeleye destek olmak amacıyla Çanakkale‘ de gerçekleştirdi. Ordu’dan, Bursa’dan, Samsun’dan, İzmir’den, Aydın’dan, Ankara’dan ve körfezden gelen yürütme kurulu üyeleri, gerçekleştirdikleri  toplantıda ülkedeki yerel mücadeleleri özellikle de Kazdağlarında uzun süredir verilmekte olan altın madenciliği mücadelesini görüştü. Birliğin açıklamasında “Bölgedeki tüm yaşam savunucularının bir araya gelmesi gerektiği, özellikle yerel halkın ve köylülerin mücadelenin önünde olmasının mücadeleyi başarılı kılacağı” vurgusu yapıldı.

Yürütme kurulu, toplantıda ayrıca tüm ülke çapındaki mücadeleye dikkatleri çekmek amacıyla ,  meclis toplantılarında bileşenlerin de talebi doğrultusunda, Ankara’da “Ekoloji” odaklı bir miting yapma kararı aldı.

Ağı Dağı da tehlikede

Çanakkale Belediye Başkan yardımcısı İrfan Mutluay ile de görüşen yürütme kurulu üyeleri geceyi Kirazlı Su ve Vicdan Nöbeti alanında geçirdi. Çadır direnişçileri ile gerçekleştirilen forumda mücadele deneyimleri paylaşıldı.

Pazar sabahı çadır direnişçileri ile birlikte maden alanına yürüyüş gerçekleştirildi. Maden alanının giriş kapısının önünde Ekoloji Birliği eş sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Su ve Vicdan Nöbeti’nin önemine vurgu yapılarak mücadelenin büyütülmesi gerektiği vurgulandı. .

Kirazl-Balaban’dan sonra  Çan Etili Köyü’ne gidilerek Çan Çevre Derneği’ nin düzenlediği basın açıklamasına destek verildi. Kirazlı Altın Madeni projesinin sahibi olan Doğu Biga Madencilik A.Ş.’ nin Ağı Dağı Altın Madeni Projesi’ne de dikkatlerin çekildiği açıklamadan sonra Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız ile görüşülerek, Ağı Dağı mücadelesi için de Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’yle birlikte mücadele edeceği vurgulandı.

Daha sonra Balya‘ nın Orhanlar Köyü’ ne gidilerek, Teck Madencilik tarafından yapılan altın madeni arama faaliyetleri ve Bahar Madencilik Altın madeni projesine karşı bir araya gelen köylülere destek verildi.  Köylülerle yapılan görüşmelerde altın madenciliğinin zararları ve yeni, yaratıcı mücadele yöntemleri konuşuldu. Ekoloji Birliği olarak desteğe devam edileceği açıklandı.

Orhanlar’dan sonra Balya’daki eski maden alanına da gidilerek yıllardır süren ekolojik yıkım görüntülendi. Balya eski maden için de mutlaka çözüm üretilmesi gerektiği vurgulandı. Balya’da yol üstündeki Eczacıbaşı’na ait kurşun madeni atık havuzu  ve baraj inşaatının yol açtığı kıyım   gözlendi.

You may also like

Comments

Comments are closed.