ManşetTürkiyeUncategorized

Uluslararası Hrant Dink ödülleri Akkoç ve Kharshiing’e

0

12 yıl önce bir suikast sonucu öldürülen Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink adına 2009’dan bu yana verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün bu yılki sahipleri Agnes Kharshiing ve Nebahat Akkoç oldu.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün on birincisi, Dink’in 65’inci doğum gününde, 15 Eylül Pazar akşamı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödülü, Türkiye’de yıllardır kadının insan hakları konusunda farkındalığın artması ve eril şiddete karşı çalışmalar yürüten Nebahat Akkoç ile Hindistan’da yaşadığı bölgedeki yoksulların, kadınların, çocukların ve dezavantajlı insanların hakları ve çevre hakları için mücadele eden Agnes Kharshiing aldı.

Kharshiing’in ödülü, geçen yıl aynı ödüle layık görülen gazeteci Murat Çelikkan tarafından takdim edildi. Kharshiing şunları söyledi: “Halk sesini yükseltmeye başlamalı; korunmasızlara yardım etmeli, insan hakları ihlal edildiğinde onlara destek olmalı. İnsanlık, nefreti ancak bu şekilde alt edebilir. Dünyaya barışı getirmek için, çocukların içinin korkuyla değil sevgiyle dolması için birlikte yapabileceğimiz o kadar çok şey var ki…”

Nebahat Akkoç’a ödülünü sinema oyuncusu Ercan Kesal verdi. Akkoç teşekkür konuşmasında “Bu ödülü tüm bedelleri göze alarak şiddete karşı durmaya çalışan, kendi şiddetleri ile baş ederken geliştirdikleri yöntemlerle yeni bir dünya hayal etmemizi mümkün kılan tüm kadınlar adına alıyorum” diye konuştu.

Törenin açılış konuşmasını yapan Hrant Dink Vakfı Danışma Kurulu üyesi İbrahim Betil’in uzun ve hukuksuz tutukluluklardan bahsederken, hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala’yı anması, salonda uzun süre alkışlandı.

Sunuculuğunu Ece Dizdar’ın üstlendiği törende Maral AtamanHrant Çizmeciyan’ın  öğrencileri ve Büyük Ev Ablukada sahne aldı. Açılış konuşmasının ardından “Şiddet, acı ve insan hakları ihlallerine karşı dünyanın dört bir yanında yaptıklarıyla insanlığa ışık tutanlar” başlığıyla 2019’un ilham veren kişi ve kurumlarını tanıtan “Işıklar” videosu gösterildi.

Hrant Dink Ödülleri, 20 Eylül’de üçüncü Küresel İklim Grevi’ne hazırlanan çocukların çağrısına da ses oldu. İklim acil durumu ilan edilmesini talep eden çocuklar, yetişkinleri de greve davet etti.

Jüri

Ödülün bu yılki jürisi şöyle oluştu: 2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi, insan hakları aktivisti Murat Çelikkan, 2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi insan hakları örgütü Mwatana, insan hakları aktivisti ve eski hakim Albie Sachs, siyaset bilimci Ayşe Kadıoğlu, yazar, oyuncu ve film yönetmeni Ercan Kesal, insan hakları aktivisti Özlem Dalkıran, tarihçi Ronald Grigor Suny, sanatçı Sarkis, müzisyen ve siyasi aktivist Serj Tankian, kadın hakları aktivisti Zainab Salbi ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü, her yıl, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan, bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, biri Türkiye’den biri yurt dışından olmak üzere iki kişi, kurum veya gruplara veriliyor

Ödül töreninin tamamını şuradan izleyebilirsiniz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.