EnerjiManşet

Eski Japon başbakandan itiraf: Erdoğan’a nükleer önerdiğime pişmanım

0

Fukuşima felaketi sırasında başbakan olan Naoto Kan, ‘Türkiye gibi sismik ve terör riski olan bir ülke için Erdoğan’a nükleer santral teknolojisini tavsiye ettiğim için pişmanım’ dedi. Kan, en güvenli nükleer santralin, olmayan santral olduğunu söyledi. .

Fukuşima Nükleer Santrali felaketi yaşandığında Japonya başbakanı olan Naoto Kan, istifasından beş yıl sonra itirafta bulunarak, “Erdoğan’a Japon nükleer teknolojisini tavsiye ettiğime pişman oldum. Türkiye gibi sismik ve terör riski olan bir ülke nükleer santralden vazgeçmeli” dedi.

Japonya’da, 11 Mart 2011’de 9.0 büyüklüğündeki deprem ve takiben gelen tsunaminin etkisiyle Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki reaktörlerde çatlaklar meydana gelmiş ve radyoaktif sızıntı kilometrelerce alana yayılmıştı. Uzmanların, Çernobil felaketinin ardından en büyük ikinci nükleer facia olarak nitelediği kazanın ardından 100 bini aşkın kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalmış, 50 milyon kişi bundan etkilenme riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Kaza, nükleer enerji çözümlerini de tartışmaya açmıştı.

‘En güvenilir enerji politikası nükleere sahip olmamak’

Kan, ülkesinin yaşadığı kötü deneyimin ardından nükleer enerjiden vazgeçmenin bir zorunluluk haline geldiğini dile getirerek, “Fukuşima’dan sonra vardığım sonuç şu: En güvenli nükleer santral demek, hiç nükleer santrali olmamak demek. Yani nükleer santrallere sahip olmamanın, en güvenilir enerji politikası olduğuna ikna oldum” diye konuştu.

‘Pişmanım’

Türkiye’nin nükleer santral planına ilişkin de konuşan Naoto Kan, “Fukuşima kazasından önce dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir görüşmemde, benim de kalitesinden emin olduğum Japon nükleer teknolojisini kullanmalarını tavsiye etmiştim. Şimdi anladım ki benim bu sözlerim tamamen hataymış. Bunun için pişmanım” dedi.

Japonya gibi Türkiye’nin de güçlü sismik bir bölgede yer aldığına da dikkat çeken Naoto Kan şöyle devam etti: “Bunun yanı sıra terör tehdidi tehlikesini de düşünmeli. Mesela 11 Eylül saldırılarını hatırlayalım. Teröristler, bir uçakla Dünya Ticaret Merkezi’ni yerle bir etti. Aynı şeyi bir nükleer santrale de yapabilirler. Bu nedenle nükleer santrallerin yüzde yüz güvenliğinin garanti edilmesi oldukça zordur.”

Japonya’nın Sinop’taki nükleer santral projesi, maliyetin çok yükselmesi nedeniyle Türkiye tarafından iptal edilmişti.

2023 hedeflerinde üç nükleer santral var

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2023 hedefleri arasında ‘üç nükleer santralli bir Türkiye’ olduğunu söylemişti.  Erdoğan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na yaptığı bir ziyaret sırasında da Fukuşima nükleer kazasından bahsederken, “Japonya’da bir olay yaşandı diye bütün insanlığı farklı yerlere taşımanın anlamı yok” diyerek nükleer enerjiyi Türkiye’ye getirme iradesini yinelemişti. Sinop nükleer santral projesinin şimdilik durdurulmasına karşın, Mersin Akkuyu’da Rusya’nın inşa ettiği Akkuyu Nükleer Santrali için çalışmalar devam ediyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.