Doğa MücadelesiEkolojiKazdağları GünlüğüManşet

‘Kazdağları nöbeti’, Orman Müdürlüğü’nde tutuldu

0

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne bir dilekçe vermek için bir araya geldi; yeniden başlayan orman katliamının tekrar durdurulmasını istedi.

Çanakkale’nin Kirazlı bölgesinde açılmak istenen altın madeni projesine karşı haftalardır nöbet tutan, Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu üyeleri ve çevre aktivistleri, Kazdağların’nda ağaç kesmeye devam edilmesi üzerine, dün Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün önünde toplandı. Bölge Müdürlüğü’ne bir dilekçe veren aktivistler, “Kirazlı’daki orman katliamının derhal durdurulmasını” istedi. 2 Eylül’de de konuyla ilgili bir suç duyurusunda bulunulmuştu.

Koordinasyon’dan yapılan açıklama şöyle:

”Bugün burada, Çanakkale halkı ve doğasına sahip çıkan duyarlı vatandaşlar olarak, Kirazlı Altın ve Gümüş Maden sahasında, tüm kamuoyunun tepkisine rağmen, hala devam etmekte olan ağaç kesimlerine dikkat çekmek ve kesimin durdurulması için Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne dilekçelerimizi vermek amacıyla toplandık.
TEMA Vakfı’nın tespit ettiği üzere, şirketin ÇED raporunda ön görülenin 4 katı fazla ağaç kesilmiştir. Bu konu hakkında 2 Eylül tarihinde suç duyurusunda bulunulmuştur.


Bin değil bir ağacına bile kıyılmaması gereken Kazdağları, barındırdığı bitki ve hayvan topluluklarıyla Anadolu’nun en önemli sığınaklarından birini oluşturmaktadır. İçerdiği nadir bitki türleri ile burası aynı zamanda kuşların ikincil göç yollarından biridir. Kazdağları yöresi, zengin biyolojik çeşitliliği nedeni ile uluslararası değerlendirme ölçütlerine göre, Önemli Bitki Alanı ve Önemli Doğa Alanı olarak kabul edilmiştir.
Kazdağlarının eşsiz ekosisteminin daha fazla zarar görmemesini istiyor, ağaç katliamına ve orman ekosisteminin yok olmasına yol acan Alamos Gold’u, Doğu Biga madenciliği ve tüm taşeronlarını kınıyoruz. Ağaç kesimleri Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü eliyle yapılmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü’ ne sesleniyoruz: Kirazlı’daki orman katliamını derhal durdurun!

Onlar, ormandan gidene kadar biz Kazdağlarını terketmiyoruz çünkü ormanlar madencilerin değil sincaplarındır, kuşlarındır, karacalarındır. Kazdağları hepimizin.”

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.