EkolojiManşet

Hasankeyf, The Guardian’da: İnsanlığın mücevheri yok olacak

0

Gazete, yayımladığı inceleme yazısında Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nden Rıdvan Ayhan’ın ‘Hükümetin ölülere bile saygıları yok. Barbarlar’ sözlerine yer verdi.

Dünyanın saygın gazetelerinden The Guardian, tarihi 12 bin yıl öncesine kadar giden Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı projesiyle ilgili bir inceleme yazısı yayımladı.

Yazıda, “Antik Hasankeyf kenti, bölge sakinlerinin protestolarına rağmen, tartışmalı bir baraj projesi nedeniyle yakında sular altında kalacak. Tarihi 12 bin yıl kadar geriye giden Hasankeyf, binlerce mağarası, kiliseleri ve mezarlarıyla dünya üzerindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor” ifadeleri kullanıldı. Yazıda “Ancak insanlık tarihinin bu mücevheri, tartışmalı Ilısu Barajı projesi yüzünden yakında yok olacak” yorumu yapıldı.

‘Hepimizin ortak geçmişi’

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi‘nden Rıdvan Ayhan‘la birlikte tarihi ilçeyi gezen The Guardian muhabiri Tessa Fox, yazıda “Hasankeyf’in yok olmasına sadece haftalar kaldı. Türkiye hükümeti, bölge sakinlerine tahliye için 8 Ekim’e kadar süre verdi” hatırlatmasını yaptı. Muhabir, Hasankeyf’teki mağaralardan birinde doğduğunu söyleyen Ayhan’ın “Bu sadece bizim, Hasankeyf’in geçmişi değil, sizin de geçmişiniz. Çünkü burası insanlığın geçmişi” sözlerine yer verdi.

‘Barbarlar’

Rıdvan Ayhan, İngiliz muhabire “Bölgenin açık hava müzesi yapılmasını talep ettik ama hükümet bunu kabul etmedi. Burayı kazarsanız her katmanda ayrı bir medeniyetin kültürünü bulursunuz” dedi. Rıdvan Ayhan, “Hükümetin ölülere bile saygısı yok. Barbarlar” diye konuştu. Bazı tarihi eserlerin başka bir bölgeye taşınarak burada sergilenmesini de eleştiren Aylan, “Bu tarihi eserleri taşındığı yerde görmek anlamsız” dedi.

‘Mutlaka korunmalı’

Yazıda Florida Merkez Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Hakan Özoğlu’nun görüşlerine de yer verildi. Özoğlu, “İlçede Asurca, Ermenice, Kürtçe ve Arapça gibi birçok farklı dilde yazıtlar bulunuyor. İnsanlık tarihinin geçmişine ilişkin böylesine nadide bir kanıt ne pahasına olursa olsun korunmalı” diye konuştu. Özoğlu, “Dünya üzerinde UNESCO’nun koruması altında olmayı hak eden çok fazla başka yer göremiyorum” yorumu yaptı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.