DoğaEkolojiManşet

Blue Panda Türkiye’de

0

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) Blue Panda yelkenlisi Türkiye’ye ulaştı. Tekne, Akdeniz’deki plastik kirliliği konusunda uyarmayı hedefliyor.

WWF‘in (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Blue Panda yelkenlisi, “daha iyi korunan bir Akdeniz” fikrinden hareketle çıktığı yolda Türkiye’ye ulaştı.

Aşırı tüketim ve plastik kirliliği, çağlar boyunca medeniyetlerin beşiği ve zengin çeşitlilikte deniz canlılarının yuvası olan Akdeniz’in doğal zenginliğini tehlikeye atıyor. WWF’in Blue Panda yelkenlisi bu duruma dikkat çekmek için haziran ayında Fransa’dan başladığı yolculuğuna kasım ayına kadar devam edecek. Şimdiye kadar İtalya, Yunanistan ve Fransa‘yı ziyaret eden yelkenli, Türkiye etkinliklerinin ardından Tunus ve Fas’ı ziyaret edecek.

Türkiye programı

Blue Panda’nın Türkiye etkinlikleri 14 Eylül’de İstanbul‘da başlıyor. Akdeniz seyahatinin en uzun bölümünü Türkiye’ye ayıran yelkenlinin programında sanattan spora ve farklı bilinçlendirme çalışmalarına pek çok etkinlik yer alıyor.

Gemi, 14-28 Eylül tarihlerinde İstanbul’da; 4 Ekim’de İzmir‘de ve 10 Ekim’de Antalya Kaş‘ta olacak. Türkiye sularında yelken açtığı süre boyunca Blue Panda’da denizlerdeki plastik kirliliği, deniz koruma alanları, Boğaz’da yunus gözlemi ve balıkçılık gibi pek çok farklı konuda etkinlikler yapılacak.

Blue Panda’nın detaylı Türkiye programı için tıklayın 

 

Blue Panda bir yandan tehdit altında olan deniz yaşamı ile ilgili bilimsel araştırmalar yaparken, diğer yandan ziyaret ettiği kıyı kentlerinde ve özellikle de turistik merkezlerde Akdeniz’i tehdit eden plastik ve petrol kirliliği ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları sürdürüyor ve kitleleri harekete geçirmeye çalışıyor.

Denizlerimize her yıl 8 milyon ton plastik karışıyor

Yelkenlinin Türkiye etkinliklerinin ortak noktası Akdeniz’deki plastik kirliliği olacak. WWF’in geçtiğimiz yıl yayımlanan ‘Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak’ başlıklı raporuna göre, Akdeniz’deki atıkların %95’ini plastik maddeler oluşturuyor. Türkiye bir yandan Akdeniz’deki plastik kirliliğinin sorumlularından biri, öte yandan Akdeniz’deki plastik kirliliğinin en çok etkilediği sahiller ülkemizde bulunuyor.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli Blue Panda’nın Türkiye etkinlikleri ile ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye plastik kirliliğiyle mücadele yönünde son dönemde önemli adımlar attı. Sıfır Atık politikası ve plastik poşetlerin ücretlendirilmesi kararı, ülkemizin bu konuda doğru yolda olduğunu gösterdi. Blue Panda yelkenlisinin ziyareti kapsamında kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek için çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz”

Pasinli, mart ayında yayımladıkları Plastik Kirliliğini Hesap Verebilirlik Yoluyla Çözmek raporunda da ifade edildiği üzere, sorunun çözümü için devletten yerel yönetime, üreticilerden, STK’lara, akademi camiasına kadar tüm paydaşların sorumluluk üstlenerek adım atmaları gerektiğine vurgu yaptı.

WWF, tüm dünya liderlerine çok geç olmadan harekete geçmeleri için çağrıda bulunarak 2030 yılına kadar denizlerimizdeki plastik kirliliğini durduracak, küresel ölçekte, bağlayıcı yeni bir Birleşmiş Milletler Sözleşmesi‘nin hayata geçmesi için imza topluyor. Tüm dünyada yaklaşık 1.5 milyona yakın imza toplanan kampanyaya Türkiye’den de https://www.wwf.org.tr/calismalarimiz/oceans/plastiksiz_denizler/ adresinden imza verilebilir.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.