Günün Manşetiİklim KriziManşet

BM: İklim krizi dünyanın karşılaştığı en büyük tehdit

0

İklim aktivisti Greta Thunberg’e yönelik tehditleri ve özellikle Latin Amerika’da çevre aktivistlerine yapılan saldırıları ve şiddeti kınayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bahcelet, iklim krizinin şiddeti ve siyasi istikrarsızlığı tetiklediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Amazonlar’daki yangınlar ve ormansızlaştırma nedeniyle bölgedeki yerel halkın yaşam mücadelesini ve küresel ısınma kaynaklı iç savaşlarla ilgili bir açıklama yaptı. Bachelet ayrıca, genç iklim aktivisti Greta Thunberg’e yönelik ve özellikle Latin Amerika’da çevre aktivistlerine yapılan saldırıları ve tehditleri kınadı: “Kendi neslinin maruz kaldığı zarara karşı çevre adına mücadele eden Greta Thunberg’e yapılan sözlü tacizi ve çevre aktivistlerine yönelik şiddeti kınıyorum. Çevre aktivistleri tarafından dile getirilen talepler zorlayıcı ancak onlara saygı duymalı, onları korumalı ve taleplerini yerine getirmeliyiz. ”

Cenevre’de gerçekleşen BM İnsan Hakları Konseyi oturumunda “Dünya şu ana kadar insan hakları ekseninde bu büyüklükte bir tehdit ile karşı karşıya gelmemiştir” ifadelerini kullanan Bachelet, bütün ülkelerin ekonomilerinin, kurumsal, politik, sosyal ve kültürel hayatlarının, vatandaşların hakları ve gelecek nesillerin bu durumdan etkileneceğini söyledi.

Konseyin 42. oturumu Dorian Kasırgası sonucu hayatını kaybeden 44 kişi anısına bir dakikalık saygı duruşuyla açıldı. Kasırgaya ilişkin konuşan Yüksek Komiser, “İklim krizi kaynaklı artan okyanus sıcaklıklarının fırtınaya kazandırdığı korkunç hız, şu ana kadar yaşanan Atlantik kasırgaları arasında en korkunç olanıydı” dedi.

Bahamalar gibi alçak rakımlarda bulunan küçük adalar iklim krizinden oldukça fazla etkileniyor ve suya, sağlığa, hijyene, gıdaya, yeterli barınma imkanına ve işe ulaşım gibi temel insan haklarından en önce yoksun kalanlar oluyor. Bachelet, iklim krizini yavaşlatmak adına uluslararası bir eylem çağırısında bulundu.

Bachelet ayrıca Amazonlar’daki ormansızlaşmanın korkunç hızla ilerlemesine dikkat çekti ve “Yağmur ormanlarında devam eden yangınların bütün insanlık üzerinde geri dönülemez etkileri olacak ama bundan en çok o bölgede yaşayan kadınlar, erkekler ve çocuklar etkilenecek” dedi.

İç savaşların yüzde 40’ı çevresel bozulma kaynaklı

Bolivya, Paraguay ve Brezilya’daki yetkililere kalıcı çevre politikalarını uygulamaları konusunda uyarıda bulunan Bachelet, iklim krizinin dünyada güvensiz bir ortamı tetiklediğinin de altını çizerek, bir BM araştırmasına göre geçen 60 yılda iç savaşların %40’ının çevresel bozulma sebebiyle gerçekleştiği verisini paylaştı. Afrika’da Sahra Çölü’nün kuzey bölümündeki yarı kurak bölgede bulunan kıt kaynaklar üzerinde bile rekabet yaşandığı vurgulayan Michele Bachelet, bunun etnik gerilimleri, şiddeti ve politik dengesizliği tetiklediğini söyledi

You may also like

Comments

Comments are closed.