ManşetTürkiyeUncategorized

İstanbul Emniyeti kürtaj yaptıran kadınların listesini istedi

0

Emniyetin 30-40 yaş aralığındaki kürtaj yaptıran ve polikistik over tedavisi gören kadınların listesini Sağlık Bakanlığı’ndan isteme gerekçesi; ‘FETÖ, Cumhurbaşkanı’na hakaret, rüşvet konularında yürüttükleri soruşturma’

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nden İstanbul Sağlık Müdürlüğü’ne ‘ivedi’ ve ‘gizli’ ibareleriyle 29 Ağustos’ta bir yazı gönderildi. Emniyet, ‘FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘rüşvet’ ve ‘Cumhurbaşkanı ile devlet büyüklerine hakaret’ konularından yürütülen soruşturma kapsamında 1 Ocak 2017 ile 31 Mayıs 2019’da kentte kürtaj yaptıran, 30-40 yaş aralığında ve polikistik over sendromu olan kişilerin listesini İl Sağlık Müdürlüğü’nden istedi.

Birgün’den Uğur Şahin‘in haberine göre, yazıda, şöyle denildi:

“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca ilgi sayılı FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Rüşvet ve Cumhurbaşkanı ile Devlet büyüklerine hakaret konularından yürütülmekte olan soruşturma kapsamında ilimizde 01.01. 2017 ile 31.05.2019 tarihleri arasında tüm kamu ve özel hastanelerde polikistik over sendromu olup kürtaj işlemi yaptıran 30-40 yaş aralığında olan kişilerin listesini soruşturmada kullanılmak üzere ivedi olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere müdürlüğümüz görevlilerine teslim edilerek gönderilmesi hususunu; arz ederim.”

‘ Kişinin onayı olmadan sağlık bilgileri paylaşılamaz’

Eski TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, kişisel sosyal medya hesabından, “Kişisel sağlık verileri, sağlık kuruluşlarının sır saklama yükümlülüğü kapsamındadır. Kişinin onayı olmadan sağlık bilgileri paylaşılamaz” diyerek İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne tepki gösterdi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk de, “Liste talebi hastanelere ulaşmış, asıl sorun İl Müdürlüğü’nün bu talebe onay vermesi. Bu, hasta ve hekim ilişkisindeki güveni yerle bir edecek” dedi. T24’e konuşan Öztürk şu ifadeleri kullandı: layın tıbbi etik boyutuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Öztürk, tepkisini şöyle dile getirdi: “Böyle bir şey olabilir mi? Savcılık, kriterler vererek kürtaj yaptıran kadınların listesini istiyor. Yarın da başka kriterler vererek başka bilgileri Sağlık Müdürlüğü’nden alacak demektir. Bu akla hayale sığmayacak bir şey. Bu, hastaların hekimlere olan güvenini yerle bir edecek. Hasta-hekim ilişkisi bir güven ilişkisidir. İnsanların başka hiçbir ortamda veya kişiyle paylaşmadığı bilgilerini paylaşır, eşiyle bile. Özellikle jinekolojik, psikolojik sorunlarda… Hekimin, sır saklama yükümlülüğü vardır.”

Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Kerestecioğlu, “Hasta gizliliğini ihlal eden ve ciddi mağduriyetlere yol açabilecek bu emri veren kişiler hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır?” diye sordu.

Kerestecioğlu’nun yanıtını istediği sorular şöyle:

  1. Hasta bilgilerinin gizliliği ilkesini ihlal eden bu yazının iptali için İçişleri Bakanlığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ile görüştünüz mü? Hasta gizliliğini ihlal eden ve ciddi mağduriyetlere yol açabilecek bu emri veren kişiler hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır?
  2. “FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Rüşvet ve Cumhurbaşkanı ile Devlet büyüklerine hakaret” konuları ile ‘polikistik over sendromu’ olup, kürtaj yaptıran kadınların nasıl bir ilişkisi olabilir?
  3. Bu işlem tamamen hukuka aykırı olmakla birlikte, yine de neden sadece soruşturma kapsamında bilgilerine ihtiyaç duyulan kişilerin değil, İstanbul’da kürtaj işlemi yaptıran tüm kadınların bilgileri talep edilmektedir?
  4. “FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Rüşvet ve Cumhurbaşkanı ile Devlet büyüklerine hakaret” soruşturmaları bu kez de kadınların “fişlenmesi” için mi bahane edilmektedir?
  5. Kadınların sağlık bilgilerine yetkisiz kişilerin erişimi sonucunu doğacak mağduriyet ve hak ihlalleri konusunda Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin sorumluluğunu göz önünde bulundurarak bu yazının durdurulması için gerekli adımları atacak mısınız?

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.