İklim KriziManşet

Küresel İklim Grevi’ne doğru Yeşil Düşünce’de iklim etkinlikleri

0

20 eylül’deki Küresel İklim Grevi’ne çağrı yapan Yeşil Düşünce Derneği, 10-19 Eylül tarihlerinde iklim krizi bağlantılı bir dizi etkinlikle insan faaliyetlerinin küresel ısınmaya olan katkısına dikkat çekecek.

Bu yıl New York’ta 24-30 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek BM İklim Zirvesi öncesinde, 20 Eylül haftasında yapılacak Küresel İklim Grevi için konuyla ilgili çalışan sivil toplum örgütleri ve aktivistler de hazırlıklarını tamamlıyor. Yeşil Düşünce Derneği, 10-19 Eylül tarihlerinde iklim krizi bağlantılı bir dizi etkinlikle insan faaliyetlerinin küresel ısınmaya olan katkısına dikkat çekecek. Küresel İklim Grevi’ne doğru geri sayarken, “kaybedecek bir saniyemiz bile yok” diyen dernek yöneticileri, şunları kaydediyor:

“Gezegen olarak ekolojik bir krizin ortasındayız. İçinde bulunduğumuz krize karşı uygun politikalar oluşturmamızın zamanı geldi de geçiyor. Kaybedecek bir saniyemiz dahi yok. Şu anda yeryüzünün atmosferi, endüstri devrimi öncesi seviyelerden 1 derece daha sıcak. Bilim insanları ardı ardına yayınladıkları raporlarla insan faaliyetlerinin sebep olduğu altıncı kitlesel yokoluşun içerisinde olduğumuzu söylüyor.

Endüstri devriminden bu yana insan faaliyetleri bizi bugün içinde bulunduğumuz duruma, bir yol ayrımına getirdi. Önümüzde yalnızca iki seçenek duruyor. Ya küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için üstümüze düşeni yapacağız ve sıfır karbon emisyonuna geçeceğiz ya da yaşamın sona erdiği bir gelecek ile yüz yüze geleceğiz. O yüzden biz de ya sıfır karbon gelecek ya sıfır gelecek diyoruz…”

Herkese açık ve ücretsiz yapılacak bu haftanın etkinlikleri şöyle: 

Nüfusun yüzde 77’den fazlasını barındıran büyük şehirler bu ülkenin geleceğini belirliyor. Su tutan alanlarımız kentleşme baskısı ve iklim değişikliğinin etkileriyle kuruyor ve kirleniyor. İklim değişikliği çağında kentlerde suyun yönetimi nasıl olmalı? Gelin birlikte düşünelim ve tartışalım.

Tarih: 10 Eylül Salı

Saat: 19.00-21.00

Yer: Yeşil Ev (Türkali Mah. Şehit Nuri Sok. No: 18 Beşiktaş, İstanbul)Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar) isimli hareket üzerinden daha önce 15 Mart ve 24 Mayıs için küresel çağrıya çıkılmış, ilkinde 1.6 milyon, ikincisinde de 2 milyonun üzerinde çocuk ve gencin katıldığı eş zamanlı gösteriler düzenlenmişti. Şimdi ise 20 Eylül için geri sayım başladı.

Bu sefer yetişkinler de dünya çapında iklim grevine destek veriyor. Biz de Türkiye’deki çocuklar tarafından başlatılan çağrıya kulak veriyor ve 20 Eylül’de hep birlikte greve diyoruz. Küresel İklim Grevi öncesi iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Selin Gören ve İren Bıçakçı ile FFF hareketini, Sıfır Gelecek kampanyasını ve iklim hareketini konuşuyoruz.

Tarih: 12 Eylül Perşembe

Saat: 19.00-21.00

Yer: Yeşil Ev (Türkali Mah. Şehit Nuri Sok. No: 18 Beşiktaş, İstanbul)

Türkiye’de doğa ve doğa koruma ne durumda? Biyolojik çeşitlilik neden önemli ve iklim krizi ile nasıl bir ilişkisi var? Yoldaş ekosistemler ve yoldaş türler tartışılıyor mu? Yaşadığımız coğrafyayı ne kadar iyi tanıyoruz?

Burcu Meltem Arık‘la düzenleyeceğimiz etkinliğimizde Türkiye’deki önemli doğa alanlarını ve biyolojik çeşitliliğin durumunu birlikte tartışacağız.

Tarih: 13 Eylül Cuma

Saat: 19.00-21.00

Yer: Yeşil Ev (Türkali Mah. Şehit Nuri Sok. No: 18 Beşiktaş

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.