İklim KriziManşet

[Babil’den Sonra] Müzisyenler de ‘İklim Acil Durumu’ ilan etti

0

20 Eylül küresel iklim grevine bir destek de müzisyenlerden geldi. Britanyalı müzisyenlerin başlattıkları Music Declares Emergency’ (‘Müzik Acil Durum İlan Ediyor’) hareketine Türkiye’den de destek var.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in iklim yıkımını durdurmak amacıyla hiçbir gerçekçi adım atmayan hükümetlere karşı başlattığı “iklim için okul grevleri” dünyanın birçok ülkesinde 15 Mart ve 24 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirilmiş, onlarca ülkede iki milyondan fazla genç aktivist sokaklara çıkmıştı.

Bu kez de 20 Eylül için küresel iklim grevi çağrısı yapılıyor. Ancak bu sefer sadece gençler ve öğrenciler değil, yetişkinler de greve çıkacaklar. İstanbul’da Sıfır Gelecek‘in öncülüğünde, 20 Eylül Cuma günü büyük bir eylem yapılacak. Saat 14:00’de Kadıköy iskele meydanında gerçekleştirilecek iklim grevi ve basın açıklamasının ardından saat 16:00’da Yoğurtçu Parkı’nda buluşulacak. Etkinlik 18:00’de başlayacak iklim festivali ve konserlerle devam edecek.

Festival programını şuradan takip edebilirsiniz.

***

‘Extinction Rebellion’ (Yokoluş İsyanı) ve ‘Culture Declares Emergency’ (Kültür Acil Durum İlan Ediyor) hareketlerinden sonra iklimsel ve ekolojik yıkıma karşı iklim için acil durum ilan eden gruplara bir yenisi daha eklendi: ‘Music Declares Emergency’ (‘Müzik Acil Durum İlan Ediyor’)

Britanyalı müzisyenler geçtiğimiz ay yayımladıkları bildiri ile müzik, müzisyenler ve müzik endüstrisinin sahip olduğu benzersiz kültürel ve ekonomik gücünü kullanarak, yeryüzündeki hayatı güvence altına almak için gerekli sistemsel değişimleri talep etmeye; müzik endüstrisinde yer alan tüm insanları, bu harekete katılarak iklim sorununda acil/olağanüstü durum ilan etmeye ve karbon-etkisiz bir gelecek için gereken kültürel ve işletsel değişimleri yapmaya davet ettiler.

Bu hafta Babil’den Sonra’da : ‘Music Declares Emergency’ (‘Müzik Acil Durum İlan Ediyor’) bildirisini imzalayarak harekete destek veren SO Duo grubu müzisyenleri Sumru Ağıryürüyen ve Orçun Baştürk program konuğum oldular.

Programda onları SO Duo’ya taşıyan bireysel müzik yolculuklarını, grubun kuruluş hikâyesini, gelecekteki yeni projelerini ve konserlerini konuştuk. Ay Ana ve The Light albümlerinden seçtiğimiz şarkıları dinledik.

Music Declares Emergency’ (‘Müzik Acil Durum İlan Ediyor’) bildirisini de zamanımız elverdiği ölçüde konuşmaya; bu hareketin Türkiye’ye yansımalarını ve Türkiyeli müzisyenlerin iklim yıkımına karşı neler yapabileceklerini sesli düşünmeye çalıştık. Programı şuradan dinleyebilirsiniz.

***

Eylül ayında BM İklim Zirvesi’nde dünya liderleri bir kez daha bir araya gelecekler. Greta Thunberg de geçen hafta yelkenli bir gemiyle okyanusu geçti ve o da bu zirvede bir konuşma yapacak. 20 Eylül’de ve bazı ülkelerde de 27 Eylül’de küresel okul grevleri tekrarlanacak. Ancak daha önce yapılan eylemlerden farklı olarak bu kez sadece gençler ve öğrenciler değil yetişkinler de greve çıkacaklar.

Bill McKibben, Açık Radyo’nun Web sitesinde de yayımlanan yazısının sonunda “…İklim sorununu hâlâ çözebiliriz diye bir şeyin garantisi yok. Umutsuzluğa kapıldığı için insanları hoşgörebiliriz, ama kaçarlarsa onları hoşgöremeyiz. Özellikle en umutsuz anlarda insanlar arası dayanışma elzemdir. Bir çocuk yardım istiyorsa, ona yardım edersiniz.” diyordu.

Türkiyeli genç aktivistler de 20 Eylül’de gerçekleştirecekleri okul grevi eylemlerinde biz yetişkinlerden destek bekliyorlar…

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.