DünyaManşet

Johnson zorda: Anlaşmasız Brexit reddedildi, erken seçim blöfü görülmedi

0

Anlaşmasız Brexit’in önünün kesilmesi için parlamentoya sunulan yasa teklifi, Avam Kamarası’nda kabul edildi. 15 ekim’de seçim isteyen Başbakan Johnson’ın bu önerisi de kabul görmedi.

Birleşik Krallık‘ın Avrupa Birliği‘nden (AB) anlaşmasız olarak ayrılmasını engellemek üzere Parlamento‘ya sunulan yasa teklifi 299’a karşı 327 oyla kabul edildi. Başbakan Boris Johnson‘un bu uğurda, Avam Kamarası’nın açılışını beş hafta erteletmeyi bile göze aldığı teklifin yasalaşması için Lordlar Kamarası’ndan da geçmesi gerekiyor.

Avam Kamarası’ndaki sonuç sonrası yaptığı açıklamada “15 Ekim tarihinde erken seçimi olmalı” diye konuşan Başbakan Johnson, yasanın “AB ile yürütülen müzakereleri resmen sonlandırdığını” söyledi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise seçim çağrısına, “Eğer (Johnson’ın) bir Brexit planı varsa, bunu ya referandumda ya da genel seçimde halkın önüne getirmeli” yorumunu getirdi.

299’a karşı 327 oyla geçti

Parlamentoda kabul edilen yasa, Başbakan Johnson’ın AB ile 31 Ekim’e kadar yapacağı müzakerelerin çerçevesini belirliyor. Boris Johnson yasa gereğince, eğer 31 Ekim tarihine kadar bir anlaşma sağlayamazsa, AB’den yeni bir erteleme istemek zorunda kalacak.

Meclis Başkanı John Bercow.

Söz konusu yasa, muhalefet partisi vekilleri ve Muhafazakar Parti’de isyan bayrağı açan vekillerin desteği ile, 299’a karşı 327 oyla Avam Kamarası’nda kabul edildi. Boris Johnson, salı akşamı yaşanan oylama yenilgisi sonrası muhalefetle birlikte hareket eden 21 milletvekilini parlamento grubundan ihraç etmişti.  İhraç edilen Muhafazakar Parti vekilleri arasında İngiltere’nin efsane Başbakanlarından Winston Churchill’in torunu Nicholas Soames da bulunuyor.

Erken seçim oylamasını da kaybetti

Anlaşmasız Brexit’in Avam Kamarası’na takılması sonrası 15 Ekim’de seçim önerisini Meclis’e getiren Johnson, bu oylamayı da kaybetti. Yapılan oylamada, gerekli olan 434 oyun çok altına kalındı. 298 üyenin “kabul” oyuna karşı, 56 “hayır” oyu kullandı.

Bu sonuçla Boris Johnson, iki günde Parlamento’da dördüncü yenilgisini aldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.