DoğaEkolojiManşet

Doğa Koruma Kurulu ile çölleşme ve su yönetimi müdürlüklerine kapatma hazırlığı

0

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi halinde hazırlanan taslağa göre Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra Çölleşme ve Erozyonla Mücadele ve Su Yönetimi Genel müdürlükleri de kapatılacak. Kapatılan DKMP, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesinde üç ayrı daire başkanlığı olarak dağıtılacak. Diğerleri DSİ’ye devredilecek.

Türkiye’nin doğal varlıklarının korunması konusunda en önemli anayasal kurumlardan biri olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP) kapatılması için hazırlıklar yapıldığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yapılacak değişiklikle ilgili taslağa göre DKMP kapatılarak, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde üç ayrı daire başkanlığı içinde eritilecek.

Türkiye’nin en önemli doğa koruma kurumlarından biri olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1958 yılından bu yana çeşitli bakanlıkların bünyesinde hizmet veriyor. Milli Parklar, Tabiat Parkları, sulak alanlar ve yaban hayvanlarının korunmasından sorumlu olan kurum, aynı zamanda Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması için çalışmalar yürütüyor. DKMP aynı zamanda Türkiye’nin taraf olduğu UNESCO, RAMSAR ve Barselona sözleşmeleri ile GEF (Küresel Çevre Fonu) gibi projelerin yükümlülüklerini de Türkiye adına hayata geçiriyor. Kurumun sorumluluğunda bulunan korunan alanların yüz ölçümü, 3 milyon 120 bin 160 hektar.

45 Milli Park, 67 sulak alan, 81 yaban hayatı sahası

DKMP Genel Müdürlüğü’nün sorumlu olduğu alanda, aralarında 45 milli park, 247 tabiat parkı, 30 tabiatı koruma alanı, 81 yaban hayatı geliştirme sahası, 14 RAMSAR Alanı ve 56’sı ulusal 11’i de yerel öneme sahip toplam 67 sulak alan bulunuyor.

Taslak Erdoğan’ın masasında

Hazırlanan taslağın Cumhurbaşkanlığına gönderildiği öğrenildi. Tam adı “Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” olan taslağın 5. maddesi, Temmuz 2018’de 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Milli Parklar bölünecek, kurumlar daire başkanlıklarına bağlanacak

Taslağa göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü kapatılacak. Kapatılan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesinde üç ayrı daire başkanlığı olarak dağıtılacak. Kurumun tüm mal varlığı OGM’ye aktarılırken yürütülen projeler de bu kurumun uhdesine geçecek. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Çöleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlükleri ise Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) bünyesinde daire başkanlıklarına dönüştürülecek.

İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Doğanay Tolunay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, her iki kurumun da son derece değerli ve başarılı çalışmalar yapmakta olup, uzmanlaşmış ekiplere sahip olduğunu kaydetti.

Tolunay, “Sadece Sadece ulusal duzeyde değil uluslararası düzeyde de önemli görevler üstlenmektedirler. Örneğin DKMP önümüzdeki yıllarda ülkemizde düzenlenecek BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Taraflar Konferansında kilit role sahiptir. ÇEM BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansını 2015 yılında ülkemizde gerçekleştirilmesini sağlamıştır” İfadelerini kullandı.

‘Satılacaklar’ iddiası

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise milli parkların satışa çıkarılacağını öne sürdü. Aytekin, “Ekonomik krize karşı kaynak bulmak için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kapatılacak. 1958’den beri varlığını sürdüren milli parklar, bir kararname ile kapatılmaya ve üç parçaya bölünmeye çalışılıyor” dedi. TBMM’de yaptığı açıklamada, iktidarın ekonomik krize kaynak bulmak için her iki kurumu da kapatmayı planladığını öne süren Aytekin şunları söyledi:

“Orman Genel Müdürlüğü’ne yapılması öngörülen bu devir, kurumları birbirlerinin içerisinde göstererek iş yükünü artırmaya ve özellikle de milli parklardaki başta maden arama olmak üzere birçok usulsüz işe imkan tanıma amaçlıdır. Milli parklar sınırları içerisinde ve mücavir alanında yer alan onlarca maden arama ruhsatı için mevzuat değişikliği beklendiği belirtiliyor. Böylesi bir düzenleme, hem doğaya hem topluma karşı işlenmiş suç olacaktır. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü de Devlet Su İşleri bünyesinde daire başkanlığına dönüştürülmek isteniyor.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.