ManşetTürkiyeUncategorized

RTÜK denetimi başlıyor, hedefte fişlenen basın kurumları var

0

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, bu hafta başlayacak ‘denetimde’, ilk hedefin gazetecileri fişleyen SETA’nın raporunda yer alan basın kuruluşları olduğunu söyledi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), internet ortamında radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayınları bu hafta başından itibaren denetlemeye başlayacak. RTÜK’ün CHP’li Üyesi İlhan Taşcı, denetim kapsamındaki ilk hedefin BBC Türkçe, Deutche Welle, Amerika’nın Sesi gibi yabancı kuruluşlar olduğunu söyledi. Söz konusu yönetmeliğin Saray’da bir yıl beklediğini belirten Taşçı, SETA’nın gazetecileri fişleyen raporunun “işaret fişeği” olduğunu belirtti.

RTÜK’ün internet yayınları üzerindeki denetimine ilişkin raporu 2018 yılının Eylül ayında Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmişti. Fakat yönetmelik bir yıl sonra 1 Ağustos 2019 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlandı. Yönetmelik gereği internet yayıncılarına RTÜK’ten lisans almaları için verilen süre 1 Eylül’de doldu. Dolayısıyla RTÜK, bu hafta itibariyle itibaren interneti denetlemeye başlayacak. Muğlak bırakılan ibareleri nedeniyle hangi tür yayını nasıl kapsadığı, RTÜK’ün hangi içerikleri sakıncalı bulacağı tartışmalı olan yönetmeliğin ilk uygulaması merakla bekleniyor.

İlk hedef yabancı basın kuruluşları 

Evrensel’den Birkan Bulut’a konuşan RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi  Taşcı, RTÜK’ün radarına ilk olarak video, görüntü içerikli haberlere ağırlık veren BBC Türkçe, Deutche Welle, Amerika’nın Sesi, Independent, Rus Sputnik Ajansı ve Euronews gibi yayıncıların takılacağını söyledi. Taşçı şöyle konuştu: “Çünkü iktidara Türkiye’deki medyanın yüzde 95’ini kontrol etmek de yetmiyor. Türkiye’de adım adım kurgulanan çok kanallı tek sesli yayıncılığı, Türkçe yayın yapan yabancı merkezli yayıncı kuruluşlar bozuyor.” Yabancı merkezli yayıncıların bugüne kadar Türkiye’de karşılaşmadıkları bir durumun da yaşanacağını anlatan İlhan Taşcı, “Eskiden Türkiye’ye yönelik haberleri nedeniyle kimi zaman muhatapları savcılardı. Ancak bundan sonra siyasi irade ile muhatap olmak zorunda kalacaklar. RTÜK, Demoklesin Kılıcı gibi üzerlerinde sallanacak” dedi.

‘Denetimden kaçmak için Saray kulisi’

Haber kuruluşlarının yanı sıra abonelikle sistemiyle dizi, film, televizyon hizmeti veren internet platfomlar da RTÜK’ün denetimi kapsamında. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, kimi ulusal ve uluslararası yayıncı platformların patronları ve üst düzey yöneticilerinin kapalı kapılar ardında kimi görüşmeler yaptığını söyledi. Taçcı, “Anlaşılan o ki, kimi isteğe bağlı yayıncılar gelinen noktayı hala tam okuyamamış. Platformlar ile aboneleri arasındaki ara formüllerle internet denetiminden ‘kurtulacaklarını’, en azından belli bir düzeyde tutacaklarını, RTÜK radarına takılmama ayrıcalığını elde ederek, eski yayınlarını sürdürebileceklerini sanıyorlar” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.