DünyaHayvan HaklarıManşet

Japonya’da ‘geleneksel katliam’: Yüzlerce yunus vahşi yöntemlerle avlanacak

0

Japonya’nın sahil kasabası Taiji’de ‘geleneksel’ yunus avı başladı. Vahşi yöntemlerle avlanan yunuslar etleri için restoranlara satılırken canlı yakalananlar akvaryum ve su parklarına satılıyor.

Japonya’nın sahil kasabası Taiji’de her yıl tepkilere neden olan ‘geleneksel yunus avı’ başladı. Pazar günü başlayan avın ilk gününde balıkçı tekneleri boş döndü. The Dolphin Project adlı çevre örgütüne göre ise bugün beş Risso yunusu öldürdü ya da yakaladı.

Sığ sularda bıçaklıyorlar

Balıkçılar, teknelerle koya yönlendirdikleri hayvanları sığ sularda bıçakla öldürüyor. Hayvan hakları örgütleri yunusların yaklaşık yarım saat can çekiştikten sonra nefessiz kalarak ya da boğularak öldüğünü, bu yöntemin ‘zalimce’ olduğunu söylüyor. Avlanan yunuslar etleri için restoranlara satılırken canlı yakalananların yüksek fiyatlarla akvaryum ve su parklarına pazarlandıkları belirtiliyor. Yunus avının kültürlerinin bir parçıası olduğunu söyleyen balıkçılar ise bunun geçim kaynakları olduğunu belirtiyor, kendilerini eleştiren Batılıları diğer et türlerini tükettikleri için iki yüzlülükle suçluyor.

Baskılar işe yaramıyor

Altı ay sürmesi beklenen av sezonunda bin 700’den fazla yunusun avlanması planlanıyor. Onlarca yıldır devam eden yunus avı geleneği 2009’da Oscar ödülü kazanan The Cove adlı belgesele konu olmuştu ve belgeselin yayımlanmasından sonra Japon hükümetine avı yasaklaması yönündeki baskılar artmıştı. Ancak ne baskılar ne de eleştiriler, Japon hükümeti üzerinde bir etki yaratıyor.

Ülkede, uluslararası tepkilere rağmen ticari amaçlı balina avcılığı da 1 Temmuz’da yeniden başlamıştı. Balıkçılara, Japonya kara sularında bu yılki av sezonunda 52 minke, 150 bryde ve 25 sei balinası olmak üzere toplam 227 balina için avlanma izni verilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.