DünyaManşet

İsrail-Lübnan gerginliği çatışmaya döndü, İsrail sivillere ‘evden çıkmayın’ uyarısı yaptı

0

25 Ağustos’tan bu yana Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan gerilim, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde karşılıklı saldırıya dönüştü. Dün füzeler kullanıldı. İsrail yönetimi, sivillere ‘evden çıkmayın’ çağrısı yaptı.

İsrail-Hizbullah geriliminde, tansiyon yükseldi. İsrail’in Lübnan ormanlarına yangın bombası atmasının ardından Hizbullah bir İsrail aracını vurdu.İsrail de Lübnan tarafındaki Marun el-Ras köyündeki Hizbullah hedeflerini vurarak karşılık verdi. Reuters’e göre, İsrail ordusu, Lübnan sınırı boyunca 4 kilometre derinlikte yaşayan sivillere “evinizden çıkmayın” uyarısında bulundu.

Beyrut’ta İsrail İHA’ları düştü

25 Ağustos’ta Lübnan, Hizbullahı’nın kalesi olarak nitelendirilen Güney Beyrut semalarında uçan iki İsrail İHA‘sını düşürmüştü. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail İHA’larının kamikaze saldırısı gerçekleştirdiğini söyleyerek bunun 14 Ağustos 2006’dan bu yana İsrail’in gerçekleştirdiği ilk eylem olduğunu açıklamıştı. Nasrallah, İsrail İHA’larının bundan böyle düşürüleceği tehdidinde de bulundu.

İsrail’in Suriye saldırıları da sürüyor

Aynı gece Suriye‘nin başkenti Şam’da İsrail uçakları Hizbullah hedeflerine saldırdı ve iki örgüt üyesini öldürdü. Bir gün sonra ise Lübnan’ın doğusundaki Bekaa‘da bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi mevzilerine hava saldırısı gerçekleştirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen perşembe Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İran ve Hizbullah’a ait hassas füze projesinin bir bölümünü ortaya çıkardıklarını ve söz konusu projeyi akamete uğratmakta kararlı olduklarını” dile getirse de Nasrallah bu iddiayı yalanladı.

İsrail sınıra asker yığıyor

Tansiyonun yükselmesi üzerine İsrail Lübnan sınırına askeri sevkiyat yaptı. Lübnan’ın resmi haber ajansı LNA, İsrail tarafından, Bestara ve Cebel er-Ras bölgesindeki ormanlara yangın bombası atıldığı duyuruldu. Bombanın ardından söz konusu bölgelerde çıkan yangınların, çevrede ikamet eden vatandaşlar tarafından söndürüldüğü belirtilen haberde, “İsrail’in, Lübnan tarafından ülkeye bir sızıntı olmasını önlemek amacıyla ormanları ateşe vermeye çalıştığı” ifadesine yer verildi.

Netanyahu: Orduya hazır ol emri verdim 

İsrail Başbakanı  Netanyahu, Lübnan sınırındaki gelişmelere göre ülkesinin atacağı adımlara karar vereceğini söyledi.  İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Netanyahu dün öğleden sonra Lübnan sınırında İsrail ordusu ile Hizbullah arasında çatışmaya dönen gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  İsrail ordusuna, “her türlü senaryoya hazırlıklı olması” emrini verdiğini dile getiren Netanyahu, “Gelişmeler ışığında bir sonraki adımlara karar vereceğiz” ifadesini kullandı.

Öte yandan İsrail ordusu, Hizbullah tarafından atıldığı belirtilen tanksavarlar nedeniyle ölen veya yaralanan olmadığını açıkladı.

Açıklamada ayrıca, “Lübnan’dan İsrail tarafına tanksavarların atıldığı belirtilen noktaların da aralarında bulunduğu hedeflere 100’den fazla havan topu atıldığı ve savaş uçaklarının da bazı bölgeleri vurduğu” ifade edildi.

Muhalefetten Netanyahu’ya tepki 

İsrail ana muhalefet partisi Mavi-Beyaz İttifakı‘nın önde gelen isimlerinden milletvekili Yair Lapid, Hizbullah’ın İsrail tarafına düzenlediği tanksavar atışlarıyla ilgili Netanyahu’yu suçladı.  Lapid, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, İsrail ordusunun, komşu ülkelere düzenlediği saldırılara ilişkin açıklama yapmama geleneğinin Netanyahu döneminde son verildiğini belirterek, “İsrail’in kuzeyindeki çocukların sığınaklarda olmasının tek bir nedeni var. Çünkü Netanyahu seçimlerden dolayı belirsizlik politikasını ihlal etti. Ne zaman ki başbakan güvenlik pahasına politik oyunlar oynarsa sonucu bu olur” cümlelerini kullandı.

İsrail ordusu, Lübnan’dan İsrail tarafına bir dizi tanksavar atışı yapıldığını, buna karşılık verildiğini ve bazı hedeflerin vurulduğunu duyurmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.