EnerjiManşet

Çin’de güneş enerjisi artık şebeke elektriği kadar ucuz

0

Yeşil Gazete için çeviren: Eren Yılmaz

Araştırmalar sonucunda, 344 şehirde fotovoltaik sistemlerin şebeke elektriğinden daha düşük maliyetle elektrik ürettiği görüldü.

Yakın zamanda yürütülen bir çalışma, güneş enerjisinin Çin’in birçok şehrinde şebeke elektriğiyle aynı maliyette veya daha ucuza üretildiğini gösteriyor. Bu araştırmanın ülkede sanayi ve ticaret alanlarında güneş enerjisinin daha yaygın kullanımını teşvik edebileceği söylenebilir.

Çin şu anda dünyanın en büyük elektrik üreticisi konumunda. Bu elektriğin büyük çoğunluğu kömürden sağlanıyor: 2015’te kömür kaynaklı elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 72 olduğu görülüyor. Bu rakamlara rağmen Çin, yenilenebilir enerji girişimlerini agresif bir kararlılıkla sürdürmekte. ABD Enerji Bilgisi İdaresi’nin tahminlerine göre, Çin’in güneş enerjisi kapasitesi 2015’ten 2040’a kadar yılda ortalama yüzde 7, rüzgar enerjisi kapasitesi ise aynı dönem içinde yılda yaklaşık yüzde 5 artabilir.

Bu alanda önceki çalışmalar, 2013-2020 yılları arasında gelişmiş ülkelerin çoğunda güneş enerjisinin “şebeke paritesine” ulaşabileceğini, başka bir deyişle diğer yaygın elektrik üretim kaynakları kadar ucuz olabileceğini öngörüyordu. Yine aynı çalışmalar, bugünkü verilerin aksine Çin’in güneş enerjisi konusunda şebeke paritesine ulaşmasının çok daha uzun yıllar alacağını ileri sürmüştü.

Çin’in şebeke paritesine ulaşılabilir seviyeye gelmesi, güneş enerjisi teknolojisindeki gelişmeler sayesinde beklenenden daha kısa sürede mümkün oldu. 2000 yılında kWh başına fotovoltaik enerji üretimi maliyeti 15,1 Çin Yuanı iken, 2018’de 0,79 Yuan olmuştu. Yine 2018 yılında Çin hükümeti, güneş enerjisi sektörünün devlet yardımı olmadan kömürle rekabet edebilmesini sağlamak adına bu sanayi koluna verilen desteği önemli ölçüde kısmıştı.

Güneş enerjisi üretiminin bugün Çin’deki konumunu görebilmek adına İsveçli ve Çinli bilim insanları 344 şehirde araştırmalar yürüterek, endüstriyel ve ticari amaçlı güneş enerjisi projelerinin yapım ve uygulama aşamalarındaki harcamaların ve elde edilen kârın analizini ortaya koydu. Alınan sonuçlarda 344 şehrin tamamında fotovoltaik sistemlerin devlet desteği olmadığı halde şebeke elektriğinden daha ucuza elektrik ürettiği, hatta bu şehirlerin yüzde 22’sinde maliyetin kömürden de düşük olduğu görüldü.

Danimarka merkezli enerji kaynakları araştırma ve danışma şirketi Wood Mackenzie’nin güneş enerjisi uzmanı Rishab Shrestha, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Uzmanlar güneş enerjisinin Çin’de birçok bölgede şebeke paritesine ulaştığını biliyordu, fakat bu çalışmayla ortaya çıkan miktar tahmin edebileceğimden daha fazla”.

Shrestha ayrıca şebeke elektriğini depolama maliyeti azaldıkça güneş enerjisi tüketicilerinin bundan nasıl fayda sağlayabileceğinin gelecekteki araştırmalarla görülebileceğini ekedi. 

Bilim insanlarının konuyla ilgili elde ettikleri bulgulara Nature Energy dergisinin 12 Ağustos’ta yayımlanan sayısında ayrıntılı olarak yer veriliyor.

Makalenin İngilizce Orijinali

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.