ManşetTürkiye

Cilvegözü sınır kapısı karıştı

0

Sosyal medyada Türkiye’nin kendilerini korumamasından şikayetçi ÖSO mensupları ve destekçilerinin “Hain Türkiye” sloganlarıyla Cilvegözü kapısından ülkeye girmeye çalıştığına ilişkin görüntüler paylaşılıyor. Bölgedeki gazeteciler, jandarmanın ateş açtığını söylüyor.

Idlib‘te toplandığı bildirilen kalabalık bir grubun Cilvegözü sınır kapısının karşısındaki Bab-El Hava‘dan Türkiye’ye geçmeye çalıştığı iddia edildi. Sosyal medyada paylaşılan çok sayıda videoda kalabalık grubun sınır kapısına kadar geldiği ve burada Türk güvenlik güçlerinin müdahalesine uğradığı görülüyor.

Suriyeli gazeteci Muhammed Hasan jandarmanın Suriyelilere ateş açtığını bildirdi. Olayların ardından sınır kapısı güvenlik amaçlı ikinci bir emre kadar giriş ve çıkışlara kapatıldı. Reyhanlı bölgesindeki sınır hattına asker ve polis birliklerinden oluşan takviye ekipler gönderildi. Bölgede geniş güvenlik önlemi devam ediyor.

Gazeteci Ali Örnek, “Türkiye’nin kendilerini korumamasından şikayetçi ÖSO mensupları ve destekçileri “Hain Türkiye” sloganlarıyla Bab el- Hava kapısından geçip Türkiye’nin Cilvegözü kapısına girmeye çalışmış. Bu arada Suriye tarafında dalgalanan bayrak El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir’uş Şam’ın” diye yazdı.

Hasan Sivri ise, “Şu hale bak: Hatay sınırında bulunan Bab Al-Hava sınır kapısının Suriye tarafında yüzlerce kişi ‘Hain, hain, hain; Türk ordusu hain’ sloganı atıyor. Sınırın açılmasını veya Rus bombardımanın durdurulmasını istiyorlar” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Güvenlik analisti Metin Gürcan da, “Rusya ve Esad güçleri İdlib güneyinde askeri baskıyı arttırdıkça sınırlarımıza yönelik sığınmacı hareketliliği artacak…Binlerce Suriyeli sınır kapılarımızda….” dedi.

Erdoğan: Gelişmeler istediğimiz noktada değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti: “Özellikle İdlib’le ilgili gelişmeler bizim istediğimiz noktadadır dersek bu yalan olur. Şu anda bizim istediğimiz noktada değil. İdlib’de şu anda 600 bin civarında insan öldürüldü. Göç var ve bunlar kuzeyi zorluyorlar. Bu konuda da bizim tedbirli olmamız lazım. Bütün tedbirlerimizi almış durumdayız. Bütün personelden tanklarımıza kadar herkes orada. 12 gözlem kulemiz teyakkuz halinde. Biliyorsunuz 9 nolu, 10 nolu kulelerimize bazı tacizler olmuştu. Sayın Putin ile yaptığımız görüşmelerden sonra bu konuda da gerekli uyarılar yapıldı.”

Suriye ordusu ateşkes ilan ediyor

AFP, Suriye hükümet güçlerinin İdlib bölgesinde cumartesi gününden itibaren ateşkes ilan edileceğini aktardı. Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi tarafından yapılan açıklamada da, “İdlib’de durumu istikrara kavuşturmak için, Suriye hükümet güçleri tarafından tek taraflı olarak İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde 31 Ağustos 2019 saat 06:00 itibariyle ateşkese gidilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştır” ifadeleri yer aldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.