EkolojiHayvan HaklarıManşet

Turistlerin şişe burunlu yunuslarla yüzmesine sınır getiriliyor

0

Yeni Zelanda, yunusları ‘nesli tüketen sevgi’den korumak için onlarla yüzmek ve izlemek üzere gerçekleştirilen tekne turlarına  sınırlama getirdi.

Yeni Zelanda’da turistlerin şişe burunlu yunuslarla yüzmesi, hayvanları “nesli tüketen sevgiden korumak için” yasaklandı. Ülkenin doğu kıyısında yer alan Bay Adaları‘ndaki şişe burunlu yunuslarının popülasyonu son yıllarda düştü. Bu yüzden türün neslinin ülke karasularında tehlike altında olduğu belirtiliyor.

Independent’in haberine göre, Yeni Zelanda Çevre Bakanlığı‘na  yunuslar dalmayı ve insanlarla sosyalleşmeyi seviyor ancak, insanların yarattığı sıkışık tekne trafiği, hayvanların “beslenme, yavru bakımı ve uyku” gibi önemli biyolojik davranışlar için daha az zaman bulmasına neden oluyor.

Bakanlığın görevlendirdiği Massey Üniversitesi’nin 2016’da yayımladığı raporda teknelerle yunuslar arasındaki yüksek düzeyde etkileşimle yunus sayısındaki düşüş arasında bağlantı bulundu. Üniversite’nin Aralık 2012 ile Nisan 2015 arasında yapılan çalışmasında, Bay Adaları’nda 96 adet şişe burunlu yunus olduğu tespit edildi. Bu da popülasyonun, 2002’de yayımlanan bir önceki araştırmaya kıyasla yüzde 66 oranında düştüğünü gösteriyor. Şimdiyse bölgede sadece 31 yunusun kaldığı tahmin ediliyor.

Araştırmacılar ayrıca, bebek şişe burunlu yunusların yüzde 75’inin annelerinden ayrılmadan önce öldüğü sonucuna vardı. 2009’daki çalışmaya göre bu, bebek ölüm oranının yüzde 52 arttığı anlamına geliyor. Üniversite görevlileri ayrıca yunusların en az bir teknenin yakınında gündüz saatlerinin yüzde 86’sını geçirdiğini ortaya koydu.

Popülasyon düşmeye devam ederse şişe burunlu yunuslar Bay Adaları’nda tamamen yok olabilir.

20 dakikadan fazlası yasak

Hükümet, bu düşüşle başa çıkmak amacıyla turistlerin Bay Adaları’ndaki deniz memelileriyle yüzmesine imkan tanıyan tekne turlarını kısıtladı. Buna göre, turların hayvanlarla etkileşim süresini 20 dakikayla sınırlandı. Yunusların kendilerine daha fazla zaman ayırmaları için turlar, yalnızca sabahları ve öğleden sonraları yapılabilecek.

Çevre bakanlığının Kuzey Adası operasyonlarının direktörü Sue Reed-Thomas, “Bir grup yabani hayvanın serbestçe yüzmesini sağlamak çok zor” dedi ve ekledi: “Yunuslar genellikle teknelere doğru yüzüyor. Etraflarına engel koyamıyor ya da kurdukları her etkileşimi takip edemiyorsunuz. Bay Adaları’nın çevresindeki sulara tekne koyan herkes sorunun farkına varmalı, böylece yerel yunus popülasyonunun korunmasında rol oynayabilirler.”

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.