ManşetTürkiyeUncategorized

AYM, Dink ailesinin bireysel başvurusunu reddetti

0

Soruşturma yapılmayan devlet görevlileriyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne taşınan dosyada, Yüksek Mahkeme tüm yolların tüketilmediği gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) suikasta uğrayan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in ailesinin etkin soruşturma başvurusunu, başvuru yolları tükenmediği gerekçesiyle reddetti.

Dink ailesi aralarında Ergenekon davası sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, İstanbul Valisi eski Yardımcısı Ergun Güngör, emekli MİT görevlisi Özel Yılmaz’ın da olduğu 24 kişi hakkındaki takipsizlik kararını 2016’da AYM’ye taşımıştı. Yaklaşık üç yıldır  sonuçlandırılmayan süreçte Adalet Bakanlığı geçtiğimiz haziranda konuyla ilgili görüş bildirmiş, yargılamanın devam etiği belirtilerek dosyanın durumu hakkında bilgilendirme yapmıştı. Kararında başvuru yollarının tüketilmediğini belirten AYM, özetle şu ifadelere yer verdi:

‘Verilerin bir bütün olarak incelenmeli’

“Mahkemece yapılan tespitlerin kişilerin masumiyetine veya suçluluğuna ilişkin bir yorum yapıldığı şeklinde değerlendirilmemesi gerekliliği ifade edilmelidir. Bu bağlamda, başvurucuların iddialarının ve olayla ilgili soruşturmanın etkili yürütülüp yürütülmediğinin, ölüm olayının sebep ve koşulları yani gerçekleşme şartları adli makamlarca netleştirilmeden Anayasa Mahkemesince bir bütün olarak değerlendirilmesinin bu aşamada mümkün olmadığı, bu hususların olay hakkında görülmekte olan yargılama sürecinde elde edilen veriler bir bütün olarak incelenmek suretiyle değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

‘Başvuru yolları tükenmedi’

Açıklanan gerekçelerle başvurunun diğer kabul edilebilirlik şartları yönünden incelenmeksizin başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir. Yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.