ManşetTürkiyeUncategorized

HDP’nin kayyımlara karşı stratejisi, ‘sürekli eylem’

0

HDP, kayyımlara karşı kesintisiz oturma eylemleri, atamaları uluslararası platformlara taşıma ve Meclis’e çağrı kararı aldı. Görevden alınan başkanlar da AİHM yolunda.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kayyıma karşı 1 Eylül sonrasında izleyecekleri yol haritasına ilişkin Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) bir dizi karar aldı. Buna göre, 1 Eylül’de Diyarbakır’da gerçekleştirilecek mitingin ardından da oturma eylemleri, kesintisiz olarak sürdürülecek. HDP, kayyım atamalarını diplomatik düzeyde de gündeme getirecek ve Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Konseyi (AK) ile AK Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilecek. HDP MYK’si ayrıca 1 Ekim’de açılacak olan TBMM’yi, “acil gündem”le toplanmaya çağıracak.

AİHM’ne de gidecekler

Görevden alınan Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanları da AİHM’ye başvurma kararı aldı. Avrupa Birliği  Türkiye Delegasyonu, AB üyesi ülkeler ile İsviçre ve Norveç Büyükelçilik temsilcileriyle Ankara’da bir araya geldi.

AB Türkiye Delegasyonu ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür katıldı.

Görüşmede belediye eş başkanlarının, kayyumların, yerel ve bölgesel yansımalarına dair aktarımlarda bulunulduğu öğrenildi. Belediye başkanları kayyumları kabul etmeyeceklerini ve kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını belirttiler.

Protestolar sürüyor

Kayyım atamalarına karşı protestolar da birçok kentte oturma, yürüyüş, ışık söndürme ve gürültü çıkarma eylemleriyle devam ediyor. Diyarbakır’da yürüyen HDP’liler, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı. Diyarbakır’da Çamlıca mevkiinde toplanan partililere aralarında Ahmet ŞıkRemziye Tosun’un da bulunduğu HDP’li vekiller ile Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Müslüm Metin de katıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.