EkonomiManşetTürkiye

Hakem Heyeti, hükümetin teklifini onayladı: Memura 2020 için 4+4 zam

0

Sendikalarla hükümet  20 günlük yasal sürede anlaşamayınca devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, beş milyonu aşkın memur ve emekli için Hükümetin verdiği zam teklifini onayladı; 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 zam yapıldığını açıkladı. Sendikalar tepkili.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 3 milyon 200 bin memur ile iki  milyona yakın memur emeklisini ilgilendiren 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’ni sonuçlandırmak için toplantılarını sonlandırdı. Hükümet ile memur sendikaları 20 günlük yasal sürede anlaşamayayınca süreci üstlenen Heyet,  memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına hükümetin teklifini onaylayarak 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 zam yapıldığını açıkladı.

Kurul 11 üyeden oluşuyor. Bu üyelerden 6’sını hükümet belirliyor. Sayıştay Başkanı’nın başkanlık ettiği kurulda üç bakanlıktan üyeler, memur konfederasyonları temsilcileri ve 2 akademisyen bulunuyor.

Sendikalardan tepki: Kabul edilemez

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tümer, 5. Dönem Toplu Sözleşmesine dair, “Bizim bu zammı kabul etmemiz mümkün değil. Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ve 2 milyonu aşkın memur emeklisi ile bunların aileleri de dahil 20 milyon insan hayal kırıklığına uğramıştır.” dedi. Yetkili konfederasyon olan Memur-Sen‘in toplu sözleşme sürecini kötü bir şekilde yürüttüğünü, orada kötü yürütülen sürecin, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda da devam ettiğini söyleyen Tümer şunları kaydetti: “Konfederasyon olarak başkanlar kurulumuzu toplayacağız, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere kamu çalışanlarının lehine olan her türlü eylem ve etkinliği mutlak suretle ele alacağız.”

Memur Konfederasyonu kabul etmemişti

Görüşmeler kapsamında hükûmet, 16 Ağustos’ta Kamu İşveren Heyeti adına ilk zam teklifini açıklamıştı. 2020’nin ilk altı ayında yüzde 3,5, ikinci altı ayında yüzde 3, 2021’nin ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 2,5 zamdan oluşan bu teklif, memur konfederasyonlarınca kabul görmemişti. Bunun üzerine hükümet, 18 Ağustos’ta 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 zamdan oluşan yeni bir teklifte bulunmuştu.

Kamu Görevliler Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu teklifin de sözleşmeyi imzalama seviyesinin uzağında olduğunu belirterek, yeni teklif beklediklerini söylemişti.Tarafların yasal olarak belirlenen müzakere süresinin son gününde de anlaşamaması üzerine, Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru süreci başlamıştı.

Konfederasyon talepleri

Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.

Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etmişti. Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.