EkolojiEkolojik YaşamManşet

Amazon yangınları uzaydan görülebiliyor

0

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan astronot Parmitano, twitter hesabından paylaştığı fotoğraflarla, yangının binlerce km. öteden görülebildiğini gösterdi.

Dünyanın akciğerleri olarak tanımlanan Amazon yağmur ormanlarında yangınlar devam ediyor. Yağmur ormanlarında her geçen dakika bir buçuk futbol sahası büyüklüğündeki alan yok oluyor. Euronews’in aktardığına göre, Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda görev yapmakta olan İtalyan astronot Luca Parmitano twitter hesabından paylaştığı fotoğraflarda yangının boyutlarını gözler önüne serdi. Parmitano paylaşımında insan kaynaklı onlarca yangının binlerce kilometre öteden görülebildiğini duyurdu.

Yangın, günlük hayatı da derinden etkiler hale geldi. Brezilya’nın üçüncü lig futbol takımları Atletico Acreano ile Luverdense arasında pazar günü Rio Branco‘da oynanmakta olan maça, alevlerin sahaya çok yaklaşması sonucu oluşan yoğun duman nedeniyle ara verildi.

Brezilya yüzünü komşularına döndü

Devam eden yangınların söndürülmesiyle ilgili G7 ülkelerinin önerdiği 20 milyon dolarlık yardımı koşullu kabul edebileceğini açıklayan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise komşularıyla ortak bir politika geliştirmeye hazır olduğunu açıkladı. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ile başkent Brazilya’da görüşen Bolsonaro, komşusunun yangınlarla mücadele için dört uçağını hizmete sunma teklifini kabul ettiğini açıkladı. Brezilyalı lider ayrıca Amazon ormanlarının korunması için ortak bir politika geliştirmek üzere Venezuela dışındaki bölge ülkeleri ile 6 Eylül’de Kolombiya’nın Leticia kentinde biraraya geleceklerini duyurdu.

Şili Devlet Başkanı Pinera da görüşme sonrasındaki açıklamada çevresel sorunlarına karşı ülkelerin doğal kaynaklarını çevresel sorumlulukları ve yerli halklar dahil vatandaşlarının gereksinimleri doğrultusunda akılcı ve sürdürülebilir kullanabilmesi hususunda ulusal egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Şilili lider bu krizle mücadelede ikili işbirliği ve uluslararası mali yardımların kullanımının çok değerli ve önemli olduğunu da vurguladı.

Brezilya’nın yanı sıra Kolombiya, Peru, Venezuela, Bolivya, Ekvador, Surinam, Guayana ve Fransız Guayanası’nda da Amazon yağmur ormanları bulunuyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.