Doğa MücadelesiDünyaEkolojiManşet

Bolsanaro’dan Amazon yardımına Macron şartı: Özür dilesin, sonra düşünürüz

0

Brezilya lideri Bolsonaro, Amazonlar  için G7 ülkelerinin yapmak istediği 22 milyon dolarlık yardımı ancak Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un kendisine yaptığı hakareti geri çekmesi durumunda kabul edeceğini açıkladı. Yangının sürdüğü Bolivya’nın lideri Morales ise tedbir programı açıkladı ve arazi satışını durdurdu.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon Yağmur Ormanları‘nda devam eden yangının söndürülmesi için G7 ülkelerinin yaptığı 22 milyon dolarlık yardımı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un, kendisine yönelttiği hakaretleri geri çekmesi halinde kabul edeceğini söyledi. Macron’un kendisine ‘yalancı’ dediğini söyleyen Bolsonaro gazetecilere verdiği demeçte, “İlk başta, Macron bana karşı yaptığı hakaretleri geri çekmek zorunda” dedi.

Bolsonaro, “Macron önce sözlerini geri alacak, sonra resmi olarak teklif edecek, ben de belki canım isterse cevap veririm” açıklamasını yaptı. Yardımın G7 bloku tarafından sunulmasına rağmen, eleştiri oklarını Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un üzerine yönelten Bolsonaro, “Gördüklerim ülkemizin, egemenliğinin Amazon üzerinden tartışılmak olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

‘Her şeyi yok etmesine izin veremeyiz’

Bolsonaro’nun bu çıkışından sonra Macron’dan cevap gecikmedi. Fransa Cumhurbaşkanı, “Onun egemenliğine saygı duyuyoruz, ancak Amazon konusunda onun her şeyi yok etmesine izin veremeyiz” diye konuştu. Macron, Brezilya’nın Japonya‘da düzenlenen G20 Zirvesi’nde verdiği sözleri ihlal ettiğini ve bu durumun Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki anlaşmanın geleceğini riske attığını savunmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı, Brezilya’nın ülkenin “yüksek değerlerini” kaldırabilecek bir başkan seçmesini gerektiğini söylemişti. Bolsonaro ise, Facebook hesabından Macron’un eşi ile alay eden bir mesaj yayınlamıştı.

Yangın yoğunluğu rekor düzeye ulaştı

Bu arada ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) uydu verileri, Amazonlarda devam eden yangınların son dokuz yıldaki en yoğun düzeye ulaştığını ortaya koydu.

“Space.com” internet sitesinde yer alan habere göre, NASA’nın atmosfer gözlemleri için kullandığı Aqua Uydusu‘ndaki Orta Çözünürlüklü Radyo Dalga Ölçer Görüntüleyicisi (MODIS), Amazonlar’ın yaz aylarındaki yangın yoğunluğunun bu yıl 2010’dan beri görülen en yüksek düzeye ulaştığını belirledi.

Yine Aqua Uydusu’nda bulunan Kızılötesi Atmosfer Sondası (AIRS) da Amazonlar’ın kuzeyinde oluşan dev karbonmonoksit bulutunun, 5 bin 500 metrelik bir irtifada doğuya ve güneye doğru yayıldığını tespit etti. MODIS’den elde edilen verilerin Brezilya’da Amazonlar bölgesini oluşturan yedi eyaletteki orman yangınlarında geçen yıla göre belirgin bir artış olduğunu gösterdiğine dikkati çeken NASA’nın Biyosfer Bilimleri Laboratuvarı Başkanı Douglas Morton‘a göre, yangınların çıkış yeri ve zamanı, kuraklık şartlarına değil, arazi açma amacına işaret ediyor.

Çevreciler, ağaç endüstrisini ve tarla açmak için ağaçları tahrip eden çiftçileri yangınlardan sorumlu tutuyor.

Bolivya yanan bölgelerdeki arazi satışını yasakladı

Yağmur ormanlarının Bolivya bölgesinde devam eden yangınlar konusunda ise Devlet Başkanı Evo Morales,  Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun aksine bir yol izliyor. Radio Panamericana‘ya konuşan Morales, dünyanın en büyük sanayileşmiş ülkelerinden gelen bu yardımın, dünyanın Amazon yağmur ormanlarını koruma yükümlülüğünün bir parçası olduğunu söyledi. “G7’den bu 20 milyon dolarlık küçük, küçücük, ufacık katkıyı memnuniyetle karşılıyorum” diyen Morales, “Bu yardım değil, bütün halkların ekosistemi koruma yükümlülüğü olduğu göz önüne alınırsa, ortak bir sorumluluğun parçası” ifadelerini kullandı.

Bolivya Devlet Başkanı, zengin ulusların yangınların meydana geldiği zamanların dışında da daha fazla katkı sunması gerektiğini vurguladı. Morales binlerce hektarlık orman alanı harap eden yangından en çok etkilenen Chiquitania bölgesi için tedbir programı da açıkladı ve ekolojik duraklama ilan ederek yangından etkilenen yerlerdeki arazi satışını yasakladığını duyurdu. Morales yangının “ulusal değil uluslararası bir mesele” olduğunu kaydetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.