EkolojiManşet

İzmir Tabip Odası’ndan Harmandalı uyarısı: ÇED ve SED süreçlerini işletin

0

İzmir Tabip Odası’na bağlı hekimler, İzmir’deki Harmandalı Katı atık depolama tesisi için ÇED ve SED süreçlerinin hayata geçirilmesini, olası kirlilik ve imar sorununa ilişkin şimdiden önlem alınmasını istedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’nda yapılacak  Biogaz Yakma ve Elektrik Üretim Tesisi ile ilgili geçtiğimiz hafta sonu yaptığı toplantıda, İzmir Tabip Odası’na üye hekimleri bilgilendirdi.

Tabip Odası’nın Orhan Süren Konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, Atık Daire Başkanı Fatma Mesutgil ve Işın Akman katıldı. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz yaptığı açılış konuşmasında, konunun çevre sağlığı ve insan sağlığı açısından taşıdığı öneme değindi. Atık Daire Başkanı Mesutgil de sunumunda 30 yıldan bu yana evsel atık depolaması yapılan bu alanda oluşan metan ve karbondioksit karışımı gazın toplanıp yakılarak elektrik üretileceği, yeni gelen atıklar için bir ayrıştırma tesisi yapıp cam, metal gibi malzemelerin geri dönüşüme gönderileceği, kompoze atıkların ise alanda depolanmaya devam edeceğini anlattı.

Toplantıya katılan hekimler ise tesis için Çevre Etki Değerlendirme Raporu’nun (ÇED) alınmamış olmasını eleştirdi. Katı atık depolama sahasına giden yolun yerleşim alanlarından geçmesinin oluşturduğu kirliliğe çözüm getirilmediğine, Harmandalı katı atık depolama alanının daha da büyütüleceğine ve bölgenin imara açılacak oluşuna dikkat çeken hekimler, mutlaka Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

İzmir Tabip Odası yapılacak süreci yakından izlemeye devam edeceğini bildirdi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.