EkolojiManşet

DiCaprio’dan Amazon ormanları için beş milyon dolar bağış

0

Çevre duyarlılığıyla bilinen ünlü aktör Leonardo DiCaprio, bir haftadan uzun süredir söndürülemeyen Amazon yangınları için yaptığı beş milyon dolar bağışın yanı sıra, seçmenleri seçimlerde iklim krizini aciliyetini anlayan ve harekete geçen liderlere oy vermeye davet etti.

Oscar’lı oyuncu Leonardo DiCaprio ve kurucu ortağı olduğu çevre destek örgütü Earth Alliance, Amazon Ormanları’nda büyüyen yangının durdurulması için harcanan çabalara beş  milyon dolarlık bağış yaptı. DiCaprio, milyarder arkadaşları Laurene Powell Jobs ve Brian Sheth ile ve hayranlarını da destek olmaya çağırdı.

‘İklim krizini anlayan liderlere oy verin’ 

Instagram paylaşımında, “Dünya’nın akciğerleri yanıyor. Bir haftadan uzun süredir yanan Brezilya Amazonu, 1 milyon yerli halkı ve 3 milyon canlı türünü barındırıyor” diyen ünlü aktör, “Amazon olmadan Dünya’nın ısısını koruyamayız. Amazon’un dualarımızdan daha fazlasına ihtiyacı var” ifadesini kullanarak herkesi yanan ormanlar için harekete geçmeye davet etti. DiCaprio ayrıca, “Seçim zamanı gelince iklim krizinin aciliyetini anlayan ve etkili eyleme geçmeyi vaat eden liderlere oyunuzu verin” dedi.

Brezilya’nın yağmur ormanlarında bir türlü söndürülemeyen büyük yangın, halen Fransa’nın Biarritz kentinde toplantı halinde olan G7 ülkelerinin de gündeminde. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un ön almasıyla G7 liderleri, yağmur ormanlarındaki yangının söndürülmesi için Brezilya7ya 22 milyon dolar vermeyi önermiş; ancak Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ‘kolonyalist girişim” diyerek reddetmişti.

Ordu devrede

Bu arada Bolsonaro hükümeti, dünyanın tepkisi üzerine bir türlü söndürülemeyen yangınlara askeri personel ve savaş uçaklarıyla müdahaleye başladı. Jair Bolsonaro’nun ofisinden yapılan açıklamada, silahlı kuvvetlerin, yedi eyalette yangın söndürme çalışmalarına destek için görevlendirildiği bildirildi.

İsrail de yardım edecek

Brezilya Adalet Bakanlığı da Amazon Ormanları’nın kuzeyindeki ücra bölgelerindeki yangınlara müdahale için 44 bin askeri personelin görevlendirildiğini duyurdu. Bakan Sergio Moro da bakanlığa bağlı askeri polis gücünden 30 kişilik ekibin Amazon bölgesindeki Rondonia eyaletine gönderildiğini ifade etti. Brezilya lideri Bolsonaro, yangın söndürme çalışmalarına İsrail’den de uçak ve teknik destek yardımı alacaklarını açıkladı.

Çevre koruma örgütleri, yangınlardan, Amazon bölgesini ekonomik potansiyeli kullanılmayan bir yer olarak gördüğünü ifade eden Bolsonaro’yu sorumlu tutuyor.

Soruşturma başlatıldı

Brezilya polisi de, yangınlarla ilgili olarak soruşturma başlattı. Twitter hesabından, “Ateş Günü” adı altında yangın çıkarmak için organize olduğu iddia edilen kişilerle ilgili polisin bir bilirkişi raporu hazırladığını duyuran Adalet Bakanı Moro, “Amazon bölgesinde, suç kapsamına giren kundaklamalar sert bir biçimde cezalandırılacak” ifadesini kullandı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.