İklim KriziManşet

Tropikal balıklar, ısınan okyanuslardan Kanada sularına kaçıyor

0

‘Sekiz yıl öncesine kadar tropikal balıklara nadiren rastlanırdı. Son birkaç yıldaysa neredeyse her dalışımda görüyorum’ diyen dalgıç Bond, yerel türlerde de değişiklikler gözlemlendiğini kaydetti.

İklim krizi giderek yayılırken, Kuzey Kanada sularında kelebek balığı ve dikenli çütreler gibi bazı renkli tropik balıkların görüldüğü bildirildi. Kanada‘nın Yeni İskoçya bölgesinde 23 yıldır dalış yapan dalgıç ve fotoğrafçı Lloyd Bond, The Independent’a verdiği demeçte, doğal yaşam ortamlarından binlerce kilometre uzaktaki balıkların sayısında çarpıcı bir artış gözlemlediğini söyledi.

Bond şöyle konuştu: “Sekiz yıl öncesine kadar tropikal balıklara nadiren rastlanırdı. Son birkaç yıldaysa ağustosun sonundan ekimin ortalarına veya sonlarına kadar neredeyse her dalışımda görüyorum. Kelebek balığı (Chaetodon cinsi), sarıkuyruk (Seriola dumerili) ve sarı kuyruklu snapper balıklarının çoğaldığı görülüyor. (…) En az bir düzine türü fotoğrafladım ve diğer dalgıçların da çok daha fazlasını kaydettiğini gördüm. Kelebek balığı ve “bandtail” balon balığı (Sphoeroides spengleri, yavrusu yaklaşık 19 mm büyüklüğünde) gibi bazı türlerin yavruyken geldiği görülürken, diğerlerinin tamamen olgunlaştığında geldiği düşünülüyor.”

Yerel türler de değişiyor

Bond aynı zamanda yerel türlerde de değişiklikler fark ettiğini, bunlardan kurt yılan balığını eskiden daha sık görürken, bu türe artık en fazla yılda bir kez rastladığını söyledi.

Kanada’nın federal deniz koruma kurumu Fisheries and Oceans Canada‘nın verilerine göre okyanus sıcaklıkları 2010’da hızla tırmanmaya başladı. York Üniversitesi’nden Dr. Bryce Stewart da, deniz türlerinin özellikle fırtına ya da akıntıya kapılmışlarsa seyrek de olsa doğal sınırlarının dışına çıkabildiğini ancak bu durumun gittikçe daha fazla gözlemlendiğini söyledi.

Dr. Stewart, “Bu kısmen, insanların artık okyanus civarında daha fazla bulunmasından ve sosyal medyanın alışılmadık görüntüleri paylaşmayı eskiye göre daha kolay hale getirmesinden kaynaklanıyor. (…) Fakat genel olarak deniz türlerinin yayılma alanlarını değiştirdiklerine ve sular ısındıkça ekvatordan kutuplara doğru ilerlediklerine şüphe yok” dedi.

Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren deniz izleme programlarına bakıldığında da İngiltere sularında da Akdeniz türlerinin arttığı görülüyor.

Dr.Stewart şöyle konuştu: “İklim değişikliğiyle birlikte okyanuslar ısınmaya devam ettikçe kazananlar ve kaybedenler olacak. Ama genel olarak canlı çeşitliliğinin azalması bekleniyor. Aynı zamanda yeni alanlara göç ettiklerinde, türlere ve habitatlara zarar veren hastalıkların veya istilacı türlerin tehdidi de söz konusu.”

Geçen ay gezegenimizin en kuzeyindeki Nunavut bölgesinde bulunan Alert yerleşim yerinde “daha önce benzeri görülmemiş” bir sıcak hava dalgası yaşanmıştı. Kanada’nın meteoroloji kurumu, temmuz ayı sıcaklık ortalaması yaklaşık beş derece olan yerleşimde sıcaklığın 21 dereceye kadar ulaştığını doğrulamıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.