Doğa MücadelesiEkolojiManşetTürkiye

Salihli’de JES protestosuna saldırı: 26 gözaltı, CHP’li vekil ve üç asker hastanelik

0

Salihli’de kurulması planlanan jeotermal elektrik santraline karşı düzenlenen eyleme jandarma ve polis cop, tazyikli su ve biber gazıyla sert müdahale etti. Üç askerler ve CHP’li Başevirgen gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı, aralarında yaşlı ve kadınların da olduğu çok sayıda gözaltı var.

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı Mahallesi’nde kurulması planlanan Jeotermal Elektrik Santrali’ne (JES) karşı düzenlenen eyleme jandarma ve polisler saldırdı. Sert müdahalede 26 kişi göz altına alınırken, yoğun şekilde sıkılan biber gazından etkilenen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ile yine gazdan ve atılan taştan etkilenen üç asker hastaneye kaldırıldı.

Yerel medyaya göre, ilçeye bağlı Hacıbektaşlı Mahallesi‘nde özel bir firma tarafından kurulması planlanan JES’e karşı yolu kapatan mahalle sakinleri, santral şantiyesine gidecek tırların geçişine izin vermedi. CHP Manisa milletvekilleri Bekir Başevirgen, Ahmet Bekir Bakırlıoğlu, CHP Salihli İlçe Başkanı İsmet Kocabıyık ve sivil toplum örgütleri ile çevrecilerin destek verdiği grup, jandarma ve polis ekipleri tarafından yolu açmaları için uyarıldı.

Cop, tazyikli su, biber gazı 

Eylemcilerin yerlerinden ayrılmaması üzerine, aralarında yaşlılar, kadınlar ve çocukların da bulunduğu gruba biber gazı, tazyikli su ve coplarla müdahale edildi. Gazdan etkilenen CHP’li Başevirgen ile başlarına taş isabet etmesi sonucu hafif yaralanan üç asker hastaneye kaldırıldı, 26 kişi gözaltına alındı. Başevirgen ile Salihli Devlet Hastanesine kaldırılan askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi

Dakikalarca süren saldırıyı telefonuyla çeken kadınlardan birine müdahale eden jandarma eri, telefona el koyarken, bu esnada çekimde olan telefona erin küfürleri de yansıdı. Görüntülerde erin “Bir sürü video, fotoğraf çekti, telefonu kıralım” ifadelerini kullandığı görüldü. Video çeken kadının da gözaltına alındığı belirtildi.

Aylardır süren direniş

Konutların yanı başına yapılmak istenen JES’e karşı aylardır direnen mahallelinin kararlı tutumu sonrası şirket geri adım atarak çalışmaları durdurmuştu. Önceki gün şirketin alana kamyonlarla iş makinelerini taşımak istemesin üzerine yurttaşlar buna engel olarak yeniden nöbete başladı. Bugün de JES inşaatına giden yolu kapatan köylüler, ellerindeki dövizlerle şirketi protesto etmek istemişti.

Şirket kaymakamlıktan ‘güvenliklerini sağlamasını istemiş 

Olay yerinde bulunan Avukat Berna Babaoğulları, Artı Gerçek‘e yaptığı açıklamada jandarmanın yol diye uyardığı ve müdahale ettiği noktanın aslında bir vatandaşa ait özel mülk olduğunu ve şirketin burayı hukuksuz olarak yol olarak kullandığını; kendilerinin de bununla ilgili noterden şirkete ihtarname yolladıklarını kaydetti. Bugün milletvekilleri aracılığıyla valiyle görüşmeye çalıştıklarını, valinin kendilerini hiç dinlemediğini, kaymakamın da izinde olduğunu kaydeden Babaoğulları, şirketin kaymakamlığa “Araçlarımızı çıkaracağız güvenliğimizi sağlayın” diye dilekçe verdiğini ve kaymakamlığın da buna dikkate alarak bölgeye polis ve jandarma sevk ettiğini anlattı.

Mahkemeye bir dilekçe sunduklarını ve ivedilikle bir yürütmeyi durdurma kararı talep ettiklerini belirten Babaoğulları, mahkemenin bugün bu talebi görüşeceğini, onun sonucunu beklediklerini ifade etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.