DoğaEkolojiManşet

‘Zarbana Çayı, kimyasal kirlilik ve HES tehditiyle boğuşuyor’

0

Kastamonu’daki Zarbana Çayı’nda yaşanan kirliliği ve kopyala yapıştır ÇED raporlarını Meclis gündemine taşıyan CHP’li Gülizar Biçer Karaca, ‘Halk sağlığı tehdit altında’ dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve  Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Kastamonu Zarbana Çayı’ndaki kirlilik ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

Karaca, geçtiğimiz günlerde CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin ile Kastamonu’nun İnebolu ilçesi sahillerinde ve Zarbana Çayı’ndaki kirlilik ile yerinde incelemeler yapmak için bir ziyaret gerçekleştirdi. İlçede yaşanan kirliliği, HES Projesi ve Eti Bakır A.Ş. Küre İşletmesinin yarattığı sorunları bölge halkından dinleyen Karaca, konuyu TBMM gündemine taşıdı.  Zarbana Çayı üzerine, İnebolu ve Küre İlçelerine bağlı toplam 7 köyün sınırlarını kapsayan KAYA I-II Regülatörleri ve HES projesi kurulmak istendiğine dikkat çeken CHP’li vekil, köy halkının çaydaki kirliliğin yanı sıra kurulması planlanan HES projesinden de yakındığını dile getirdi.

Kopyala- yapıştır ÇED raporları 

KAYA HES projesi için hazırlanan nihai ÇED Raporunda proje ile ilgili olmayan verilere yer verildiğini belirten Karaca şunları söyledi: ‘Nihai ÇED raporunda kopyala-yapıştır yapılmıştır.. Raporda, Mergi Regülatörü ve HES projesi ile Zarova Çayı ibareleri kullanılmaktadır. Raporda ismi geçen Mergi Regülatörü ve HES projesi, Tigris Enerji tarafından Siirt’in Eruh ilçesinde Zarova Çayı üzerinde yapılması planlanan bir projedir.”

Kastamonu’nun İnebolu ve Küre ilçelerinde yapılacak olan, ETİ Bakır A.Ş. Küre İşletmesi’nin atık depolama sahasının, 1. sınıf düzenli atık depolama sahası niteliği taşıdığını yani tehlikeli atıkların depolandığı bir depolama alanı olduğunu da belirten Karaca, depolama sahasının sınıflandırılmasına ilişkin ÇED raporlarında bilgi verilmediğini belirtti. Söz konusu iddiaları Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’a soran Biçer Karaca ‘Bakanlık ÇED süreçlerini apar topar halletmekte, denetim sorumluluklarını yerine getirmemektedir’ dedi.

‘Balıkçılık bitiyor’

Eti Bakır A.Ş. Küre İşletmesinden kaynaklı Zarbana Çayında kimyasal kirlilik yaşandığını ve balıkçılık faaliyetlerinin de yaşanan kirlilikten etkilendiğini anlatan Karaca, yaptığı ziyaretlerde bölge halkının Zarbana Çayı’ndaki midyelerin ağır metal oranı yüksek olmasından, kalkan balıklarının artık bölgede yumurta bırakmamasından şikayet ettiklerini belirtti: “Vatandaşlar yetkililerin konuyla hiç ilgilenmediklerinden şikayetçi. Balıkçılık Zarbana Çayı’nda önemli bir yere sahip. Derede yaşanan kirlilik hem balıkları hem de balıkçılıkla uğraşan vatandaşlarımızı tehdit ediyor. İlgili Bakanlıkların gerekli önlemleri alması için sürecin takipçisi olacağız.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.