Günün Manşetiİklim Krizi

Sıfır Gelecek’ten ilk eylem: Plazalar önünde fosil yakıt protestosu

0

20 Eylül Küresel İklim Grevi’ni desteklemek amacıyla başlatılan İklim Adalet Haftası’nda, ilk eylem plazalar önünde yapıldı.

İklim Adaleti Haftası kapsamında yapılacak eylemlerden ilki Levent’te bulunan plazaların önünde gerçekleşti. Sıfır Gelecek tarafından düzenlenen performans eyleminde fosil yakıt lobilerinin dünyayı ve tüm yaşamı yok etmek pahasına yaptığı yarış protesto edildi; herkes 20 Eylül’deki büyük İklim Grevi’ne çağırıldı.

Eylemin ardından yapılan açıklamada, metan ve karbondioksit gibi sera etkisi yaratan gazların atmosferde artışıyla dünyanın giderek ısındığına ve bu değişikliğin insan eliyle gerçekleştiğine dikkat çekilerek; “Bu gerçeği artık fosil yakıt lobileri ve onların çıkarlarını savunanlar dışında herkes kabul ediyor.  Onların daha fazla kâr elde etmek uğruna girdikleri yarışın bedelini her gün yok olan yüzlerce tür ve iklim krizi etkilerinden birebir veya dolaylı yoldan etkilenen, küresel ısınmadan en az sorumlu olan dezavantajlı gruplar ödüyor. Bizler biliyoruz ki ölü bir gezegende herhangi bir kârdan da söz edemeyiz” denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İklim krizine karşı gerekli önlemleri almakta kaybettiğimiz her gün dünyada canlı türlerini ve yaşam alanlarını kalıcı olarak kaybediyoruz; gelecekte yaşanacak çok daha büyük kayıplara zemin hazırlıyoruz. Üstelik her geçen gün, iklim krizi ile baş etme imkânlarımız da gittikçe azalıyor. Gerekli önlemler alınmazsa çocuklarımıza bırakacağımız dünya yaşanır bir yer olmayacak.”

Sıfır Gelecek hareketini; Alakır Nehri Kardeşliği, Antikapitalistler, Buğday Derneği, Don Kişot Bisiklet Kolektifi, Genç Yeşiller, Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, Fridays for Future Türkiye, Parents for Future Türkiye, Kuzey Ormanları Savunması, Yeryüzü Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Yokoluş İsyanı, 350 Türkiye gibi biraraya gelen çok sayıda ekoloji ve çevre kurumu oluşturuyor. 20 Eylül’de küresel çapta gerçekleşecek İklim Grevi’ne Türkiye’den destek veren örgütler, hafta boyunca da çeşitli etkinlikler düzenleyerek, iklim grevcisi gençlere destek verecek.

Etkinlik detayları için www.sifirgelecek.org

You may also like

Comments

Comments are closed.