Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Murat Dağı köylüleri: Siyanür içmek istemiyoruz

0

BBC Türkçe, siyanürle altın aranması için ÇED raporu için yapılacak  keşif öncesinde Murat Dağı’na gitti; köylüler, çevreciler ve bilim insanlarıyla konuştu. Çukurören Köyü sakini Necdet Akça, madenin açılması halinde Ege bölgesinin verimli ovalarının su kaynağını kaybedeceği uyarısını yapıyor.

Murat Dağı: Suyun aynağındaki altın

Ege’nin ikinci yüksek dağı olan Murat Dağı, Anadolu’nun en önemli su kaynaklarından biri. Uşak‘la Kütahya arasındaki bu dağda altın ve gümüş madeni açılmak isteniyor. Maden şirketi kapasite arttırımı için yeni bir ÇED raporu sundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 8 Mayıs 2019’da raporu onayladı. AKP’li Uşak ve Gediz Belediyeleri, Uşak Mimarlar Odası, Uşak Ziraat Odası, Kütahya ve Uşak Baroları, çevre dernekleri ve yöre halkı da 3 Haziran’da iptal davası açtı. MHP’li Kütahya, CHP’li Eskişehir, Odunpazarı, Tepebaşı belediyeleri ve Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi müdahil oldu.
Bilirkişiler 19 Ağustos’ta keşif için Murat Dağı’ndaydı. Madene karşı olan belediyeler, çevre örgütleri ve yurttaşlar da. BBC Türkçe keşif öncesinde Murat Dağı’na gitti; köylüler, çevreciler ve bilim insanlarıyla konuştu.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.