Hafta SonuHaftasonuKitapKültür-SanatManşet

Heybeliada Halki, Dimonisos ilk yayınından 35 yıl sonra Türkçe’de

0

Akillas Millas’ın Akademi ödüllü ilk kitabı Heybeliada Halki, Dimonisos, yenilenmiş içeriğiyle yayımlandı.

Akillas Millas‘ın Büyükada – Prinkipo, Ada-i Kebir kitabından beş yıl sonra, Heybeliada Halki, Dimonisos adlı dev eseri, yine Adalı Yayınları‘ndan çıktı. Heybeliada’ya tarihi kimliğini veren insanlarını, mahallelerini, sokaklarını, evlerini ve manastırlarını titiz araştırmacı kimliğiyle bir araya getiren Millas’ın eseri, bu küçük ada için temel kaynak niteliğini taşıyor.

İlk kez Yunanca olarak 1984 yılında Yunanistan‘da yayımlanan ve Akademi Ödülü‘nü kazanan kitabın yazarı Millas, o günden bugüne yeni resim, kartpostal, gravür ve belgeleri toplayarak arşivini sürekli zenginleştirdi ve yitip gitmekte olan her şeyin çizimini yaptı.  Evlerin, sokakların, kıyı şeridinin, balıkların, teknelerin, vapurların, mezar taşlarının, kapıların ayrıntılı ve usta işi çizimleri ve yeni görsel malzemelerin eklendiği kitap, Türkçe basım için yeniden yazıldı.

20. yüzyıl başlarında sahil doldurulmadan evvel vapur iskelesinden Heybeli’nin görünüşü. Solda Débarcadère.

Sultan Reşat, Bahriye mektebinin mezuniyet töreni ziyaretinde.

600 sayfalık büyük boy kitap, 1000’e yakın görsel malzeme içeriyor. Kitap, Asırlar Boyunca Ada Tarihi, Yönetim, Okullar, Dernekler, Heybeliada’nın Mahallelerinde bir Gezinti, Adalılar, Gelenekler ve Efsaneler bölümlerinden oluşuyor.

Galenzadika Mahallesi’nden Livadakia’ya doğru tırmanan yokuşun solunda Vorya, sağda Gacani evi, aralarında Papakalos’un Rum Cemaati’ne vakfettiği köşk.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.