DoğaEkolojiManşet

Amazonlardaki orman tahribatı yüzde 278 oranında arttı

0

Amazon Ormanları’nın Brezilya sınırlarında kalan bölümünde orman tahribatı temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 278 artış gösterdi.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü‘nün (INPE), ormansızlaşmanın önüne geçmek için kurduğu Ormansızlaşmanın Gerçek Zamanlı Tespiti (DETER) biriminin verilerine göre, bu yılın temmuz ayında bölgedeki orman tahribatı geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 278 arttı. Buna göre, 2019 temmuzunda tahribata uğrayan Amazonlardaki orman bölgesi 2 bin 254 kilometrekare olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yıl bu rakam 596 kilometrekare olarak kayıtlara geçmişti.

INPE verileri, ayrıca Amazonlarda son 12 aydaki orman tahribatının, önceki 12 aya oranla yüzde 40 arttığını ve bu rakamın 6 bin 833 kilometrekareye tekabül ettiğini ortaya koydu. Bölgedeki orman tahribatı haziranda da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 88 artış göstermişti.

Bilim insanları, dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazonların korunmasının, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli rol oynadığı konusunda uyarıyor.

Bolsonaro etkisi

Brezilya’nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, başkanlık seçimlerinden önce Amazonlar’ın korunmasının ülke ekonomisinin gelişimine engel olduğunu belirterek, bu alanı ticari kullanıma açma sözü vermişti. INPE’nin orman tahribatı raporlarına da öfkelenen Bolsonaro, raporların ülkenin itibarını zedelediğini ileri sürmüş ve INPE’nin Brezilya’nın değil, bazı sivil toplum kuruluşlarının hizmetinde çalıştığını savunmuştu.

Olaydan kısa süre sonra da INPE Başkanı Ricardo Galvao, görevine devam etmeyeceğini duyurmuş ve sebebini “sürdürülemez bir durum” olarak açıklamıştı.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.