Hafta SonuHaftasonuManşetUlaşım

7’den 70’e sele tepesinde bir kasaba

0

Muğla’nın Ula ilçesinde, yıllardır günlük yaşamın her alanında bisiklet kullanan yöre halkı, ‘Bisiklet Cumhuriyeti Ula’ belgeseline konu oldu.

Uzun yıllardır Muğla’nın Ula ilçesinde yaşayan bisiklet aktivisti Veli Ekim, ilçede yaygın olan ‘bisiklet kültürü’nü belgesel haline getirdi. Ula’lı yönetmen Yüksel Aksu ile birlikte hayata geçirdikleri belgeselde, bölgenin öne çıkan kişileriyle görüşmeler gerçekleştirildi; yaşlılarla, kadınlar ve gençlerle, eski ve yeni nesil bisikletlilerle konuşuldu. “Bisiklet Cumhuriyeti Ula” adını taşıyan belgeselde yaklaşık 80 yıllık bisiklet tarihi ve 7’den 70’e herkesin bisiklet kullandığı kasaba insanının bisiklete olan bağlılığı kayda geçiriliyor; uzun yıllardır süregelen kültürün devamı cesaretlendiriliyor.

Sosyal medya ve web sitesi üzerinden paylaşılan belgesel hakkında Ekim, bisikletin Ula’nın günlük yaşamındaki yerine ilişkin Yeşil Gazete’ye şunları anlattı: Kamplı bisiklet turlarına giderken çantalar, çadır vs. ile yola çıkmak için hazırlık yapmak ve bunun için görece tecrübeli olmak gerek. Benim gibi bisiklet kullanan kişiler için ise, bisiklet sosyal anlamda bir statü ve kendini farklı gösterme aracıdır aslında. Kask ile bisiklet kullanmak için pahalı bisikletler almak, ona uygun tayt, çanta vs. edinmek gerekir. Ancak Ula’da durum tam tersidir. Yaşlı biri, bastonunu bisikletine sıkıştırarak bakkala gidebilir. Tüpçü, bisikletin arkasında tüpünü taşıyabilir veya belediye başkanı makamına gitmek  için kullanabilir. Bu yüzden, Ula’da doğal olarak gelişen bisiklet kültürünü anlatma ve gösterme ihtiyacı doğdu. Bisikletin fiyat/fayda  açısından en uygun araç olduğunu; spor, sağlık, iş vb. amaçlar için de kullanılabileceğini göstermek istedim.”

Proje için Sivil Düşün programından destek aldıklarını anlatan Ekim, toplu gösterimler için hazırlık yaptıklarını söyledi.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.