İklim KriziManşet

Buz kütleleri Alaska’yı terk ediyor

0

Alaska’daki suların tamamen buzdan arındığını belirten bilim insanları kıyılarda yaşayanların yeni yaşam alanları bulmaları konusunda uyarıda bulundu.

Bilim insanları Alaska’daki suların tamamen buzdan arındığını ve en yakın buz kütlelerinin 240 kilometre uzaklıkta olduğunu açıkladı. Uzmanlar, Alaska’nın sahil bölgesinde yaşayan insanları, kendilerine başka bir yaşam alanı bakmaya başlamaları gerektiği konusunda uyardı.

Geçtiğimiz Temmuz ayı Alaska’da yaşanan en sıcak Temmuz ayı olarak kayıtlara geçmişti.

Independent’in haberine göre, Arktik Okyanusu’ndaki buzullar, uzun dönem ortalamasının 2 milyon kilometre altında kaldı. Buzullardaki bu büyük çözülmenin ardından bilim insanları önümüzdeki yaz aylarında da bu durumun devam edeceği uyarısında bulundu.

İskoçya’dan daha büyük bir erime

Alaska İklim Değerlendirme ve Politika Merkezi’nden iklim uzmanı Rick Thoman Alaska’daki erime ile ilgili Twitter üzerinden şunları söyledi: “Alaska’da ısınan sular, Beaufort Denizi’nde ki buzulları da süpürdü. Alaska’ya en yakın buz kütlesi şu anda 240 kilometre uzaklıkta, Kaktovik’in Kuzey Doğusu’nda.” Arktik deniz buzu konusunda uzman Ed Blockley de verdiği demeçte, “Buzullarda aşağı yukarı yıllık 85 bin km’lik düşüş yaşanıyor. Yani İskoçya’nın boyutundan daha büyük bir deniz buzu alanı demek oluyor” diye konuştu.

Buzsuz geçecek yazlar

Genel düşüşün son 10 yılda endişe verici seviyelere geldiğini belirten Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Peter Wadhams ise, “30 yıl öncesine baktığımızda şu anda Alaska’nın güneyinde koca bir buz kitlesi olması gerekirdi. Ancak Alaska’nın kuzey kıyılarında gemilerin dahi geçebileceği koca bir yarık var. Yani en son yaşanan erime, Alaska bölgesinde buzsuz geçecek yazlara işaret ediyor” dedi.

Alaska’daki erimeler nelere sebep olabilir?

Haberde,  yakın gelecekte küresel ısınma nedeniyle okyanusların ısınmasnını kıyı bölgelerde yaşayan insanların geçim kaynaklarını etkileyeceği veya ellerinden alacağına vurgu yapılıyor. Hızlı çevresel ve ekolojik değişmeler, kıyı bölgelerinde yaşayan insanların yaşamlarını direkt olarak etkileyeceği için uzmanlar bu bölgelerde yaşayan insanların kendilerine yeni yaşam alanları bulmaları gerektiğini söylüyor.

Bu erime kutup ayılarının üzerinde avlandığı buz kütlelerinin de yok olmasına sebep oluyor. Yani yaşanan buzul kaybı aynı şekilde kutup ayılarının da ekolojik dengelerinin ve yaşam alanlarının yok olması anlamına geliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.