Doğa MücadelesiEkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Alamos ‘risk analizi’ yapmış: Tepkiler projeyi üç ila altı ay geciktirebilir

0

Kirazlı’da siyanürle altın arayacak Kanadalı Alamos Gold şirketi, halkın projeye olası tepkisini ‘potansiyel risk’ olarak değerlendirmiş ve bu yüzden de üç ila altı ay arasında bir gecikme öngörmüş.

Kazdağları‘nda altın arama çalışmaları nedeniyle çevre katliamına yol açan Kanadalı Alamos Gold şirketinin, projeyle ilgili analizinde halkın olası tepkisini ‘potansiyel risk’ olarak değerlendirdiği, bunun için projede üç ila altı ay gecikme olabileceğini öngördüğü ortaya çıktı. Alamos Gold’un Türkiye’deki taşeronu Doğu Biga Madencilik aracılığıyla Çanakkale Kirazlı’da yürüttüğü çalışmalar, bölgede yapılan ağaç katliamıyla gündeme gelmişti. Uzmanlar, altın siyanürle çıkarılacağı için hem bölgedeki doğal yaşamın hem de yöre halkının sağlığının tehdit altında olduğu yönünde de değerlendirme yapıyor.

Siyasetçiler, belediye başkanları, sanatçılar, STK’lar, köylüler, üniversite öğrenciler ve bilim insanlarından oluşan kalabalık bir grubun 5 Ağustos’ta madene karşı başlattığı  ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ ise sürüyor.

Kanadalı şirketin projeye yönelik en büyük beş riski belirlediği analizinde maddeler şöyle:

İzinde gecikme: Şirket, projenin değerlendirilmesi sürecinde beklenmedik yorumlar veya ilave analiz talepleri olabileceğini öngörmüş. Üç ila altı ay gecikme olabileceği belirtilen maddede, karar vericiler ve projeden etkilenecek topluluklarla yakın ilişki kurulması önerilmiş.

İnşaata su tedariki: Bu maddede 2 milyon dolara yakın ek maliyet olabileceği değerlendirilmiş.

Toplumla ilişkiler: Toplumun projeyi desteklememesi durumunda üç ila altı ay gecikme olabileceği öngörülmüş. Bu konuda olumlu halkla ilişkiler faaliyetlerinin sürdürülmesi tavsiye edilmiş.

Türk inşaat şirketinin verimliliği: Bu maddede ek maliyetlerin ortaya çıkabileceği öngörülmüş.

Su rezervuarında gecikme ve işletme suyu tedariki: Üç ila altı ay gecikme olabileceği belirtilen bu maddede, dağıtımın planlı bir şekilde yapılması ve toplumun projeye katılması tavsiye edilmiş.

Teşvik de almıştı

Alamos Gold’un Türkiye’deki taşeronu Doğu Biga Madencilik şirketine çeşitli vergi istisna ve indirimleri ile sigorta primi desteklerini içeren 865 milyon lira bedelli yatırım teşvik belgesi verildiği ortaya çıkmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.